Obavijesti Video Pretražite Navigacija
saga će se nastaviti

Europska unija nudi ponudu koja se ne odbija: Odgoda Brexita za još godinu dana?

Theresa may i Donald Tusk (Foto: AFP)
Theresa may i Donald Tusk (Foto: AFP) Foto: AFP
Britanska premijerka Theresa May pisala je u petak predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku tražeći odgodu Brexita do 30. lipnja kako bi omogućila podijeljenim zastupnicima da usvoje sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, a Tusk će pozvati na dvanaestomjesečnu odgodu roka za Brexit.

Visoki dužnosnik EU-a rekao je u petak kako će Tusk vjerojatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za izlazak iz EU-a do godine dana, s mogućnošću da ode ranije.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Slika nije dostupna "Situacija je teška" Brexit: Nastavljeni pregovori o trgovinskim odnosima

Po riječima dužnosnika, ta bi opcija mogla biti predstavljena May na summitu EU-a posvećenom Brexitu 10. travnja u Bruxellesu. Ako premijerka to prihvati, Britanija će morati održati izbore za Europski parlament u svibnju.

Theresa May već je zatražila još jednu odgodu, ovog puta želi pomaknuti datum do kraja lipnja, kako bi se osiguralo vrijeme da se zastupnici slože oko sporazuma o izlasku iz EU.

"Ujedinjeno Kraljevstvo predlaže da to razdoblje završi 30. lipnja 2019.", napisala je May u pismu.

May je izjavila da u slučaju postizanja dogovora prije tog datuma, Britanija predlaže prijevremeno okončanje te odgode.

"Vlada će željeti dogovoriti raspored za ratifikaciju koji će omogućiti izlazak Ujedinjenom Kraljevstvu iz EU-a prije 23. svibnja 2019. i otkazivanje izbora za Europski parlament, ali će nastaviti raditi odgovorne pripreme za održavanje izbora ako se to pokaže nemogućim", kazala je.  (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene