Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suluda reforma Rim III

Europska unija mogla bi primjenjivati šerijatski zakon?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski sudovi možda će morati primjenjivati šerijatski zakon u nekim slučajevima brakorazvodnih parnica, prenosi Daily Mail.

Plan EU predlaže sudovima da u pojedinim slučajevima koriste zakone zemlje iz koje osobe vuku porijeklo. To otprilike znači da bi sud u Engleskoj morao koristiti npr. francuske ili čak zakone Saudijske Arabije ako su supružnici iz te zemlje.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Centar za socijalnu pravdu nazvao je tzv. reformu Rim III suludom. Upozoravaju kako bi takva reforma mogla usporiti rješavanje slučajeva, povećati troškove te dovesti do nepoštenih ishoda. U izvještaju Centra stoji da su predviđene promjene 'protuobiteljske'.

Trenutno je situacija takva da se par iz različitih država Europske Unije može razvesti u prvoj državi u kojoj podnesu zahtjev. Zato što različite države nude supružnicima različite financijske pogodnosti u smislu raspodjele imovine, utrka za najboljom presudom demotivirat će parove da pokušaju spasiti svoj brak, stoji u izvještaju.

Centar poziva na jednostavnije rješenje gdje bi svaka država primjenjivala vlastite zakone, a parnice bi se odvijale u državama u kojima supružnici imaju najbliže veze. Trenutno 9 država EU razmišlja o primjerni reforme Rim III.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene