Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak Europskog vijeća

Ivana Petrović iz Bruxellesa: "BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora"

Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV
Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV
Uživo iz Bruxellesa javila se reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović. Osim nuklearne energije, razgovaralo se o Ukrajini, ali i o Bosni i Hercegovini.

Iako je bila posljednja točka na dnevnom redu sastanka Europskog vijeća, u četvrtak kasno navečer Bosna i Hercegovina dobila je zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijeom. Informaciju je javila repoterka i politička komentatorica Nove TV Ivana Petrović.

BiH mora ispuniti preostale uvjete koje je dobila prije dvije godine.

Baltičke zemlje imale su zadršku, a traže da u zaključke uđe i to da će se Ukrajini na sljedećoj međuvladinoj konferenciji u lipnju, nakon europskih izbora, odrediti datum početka pregovora.

"Europska komisija izradila je pregovarački okvir za Ukrajinu, ali on je vraćen na dorađivanje tako da je pitanje može li to uopće biti gotovo do lipnja", izvijestila je Petrović i dodala kako je dopusnica za BiH čin dobre volje koji zapravo ne znači ništa, ali je podstrek i poticaj da se radi dalje, a BiH čeka još puno razina do konkretnih rezultata.

Ključna tema samita je Ukrajina i Petrović smatra kako će se oko nje voditi najžešća rasprava.

"Na samitu prije godinu dana je EK, to jest zemlje članice, odlučile da će Ukrajini do ožujka ove godine isporučiti milijun komada artiljerijskog streljiva, uspjeli su isporučiti nešto više od 500.000 i tu su dva glavna stava koji se sukobljavaju. Jedan je francuski stav koji kaže da se uz novac, koji se slabo puni izvan proračunskog fonda za mir, EU trebala zadužiti na međunarodnom tržištu novca na isti način kao što se zadužila kad se kupovalo cjepivo. Njemačka i Nizozemska se tome izričito protive, zapravo ne žele ni čuti za to", izvijestila je Petrović te dodala kako je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen predlagala da se troše sredstva od zamrznute ruske imovine, ali to se brzo razvodnilo jer nitko ne može raspolagati ničijom privatnom imovinom, bez obzira na to što je ona zamrznuta i za to ne postoji nikakva pravna osnova, izvijestila je Petrović te dodala kako je Ruska središnja banka deponirana u Belgiji i da bi se od toga mogao koristiti novac za pomoć Ukrajini, a oko toga će se vrlo vjerojatno voditi najžešća rasprava.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene