Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebne hitne mjere

U Europi raste broj slučajeva zarazne bolesti, WHO upozorio: "Ovo je uznemirujuće"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Prošle godine značajno je porastao broj slučajeva ospica u Europi, a stručnjaci to pripisuju manjem cijepljenju djece tijekom pandemije COVID-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je prošle godine došlo do "uznemirujućeg" porasta slučajeva ospica u Europi gdje ih je zabilježeno trideset puta više nego godinu prije, prenosi u utorak BBC.

Zdravstveni dužnosnici upozoravaju da su slučajevi u porastu te da su potrebne hitne mjere kako bi se spriječilo širenje.

Više od 30.000 ljudi zaraženo je u 2023., u usporedbi s 941 tijekom cijele 2022. godine. WHO vjeruje da je razlog to što je manje djece cijepljeno protiv bolesti tijekom pandemije COVID-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške kliničke slike Epidemija ospica i hripavca poharala dva grada susjedne države: "Riječ je o necijepljenoj djeci"

Pročitajte i ovo Ilustracija Sprječavanje zaraze Novo upozorenje zdravstvene organizacije: Četiri cjepiva koja trebate primiti ove godine

Regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Kluge rekao je: "Vidjeli smo, u regiji, ne samo 30-erostruki porast slučajeva ospica, nego i gotovo 21.000 hospitalizacija i pet smrtnih slučajeva povezanih s ospicama. Ovo je zabrinjavajuće."

"Cijepljenje je jedini način zaštite djece protiv ove potencijalno opasne bolesti", naglasio je Kluge.

Ospice mogu biti ozbiljna bolest u bilo kojoj dobi. Zatraženo je od svih zemalja u europskoj regiji da detektiraju ospice i odgovore brzo na njihovo širenje, uz davanje cjepiva većem broju ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene