Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarac Kurtiju

EU priprema oštre sankcije za Kosovo, pod povećalom i članice: Poznato što je među mjerama

Neredi na Kosovu
Neredi na Kosovu Foto: Afp
EU je izradio prijedlog paketa mjera usmjerenih protiv Vlade Kosova i premijera Albina Kurtija. Predlaže se i obustava značajnog financiranja iz EU-a.

Kabinet visokog predstavnika Europske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella izradio je prijedlog paketa mjera usmjerenih protiv Vlade Kosova i premijera Albina Kurtija, za koje se smatra da nemaju političku volju da se poduzmu potrebne mjere za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

Kako Radio Slobodna Europa doznaje iz diplomatskih izvora, među predloženim mjerama koje je izradio Borrellov kabinet je obustava slanja poziva za događaje na visokoj razini i bilateralne posjete (Kosovu) osim onih usmjerenih na rješavanje krize na sjeveru zemlja.

Uz to se predlaže smanjenje prisutnosti na javnim događajima vezanim uz financijsku suradnju s EU-om, na kojima sudjeluju i članovi Vlade Kosova.

Pročitajte i ovo Nemirno na sjeveru Kosova - 2 Uhićen muškarac Novi incident na Kosovu: Sirene odjekuju Sjevernom Mitrovicom

Predlaže se i obustava značajnog financiranja iz EU-a, počevši od suspenzije odobrenja i provedbe prijedloga koje je Kosovo podnijelo u posljednjem krugu Investicijskog fonda za zapadni Balkan, te suspenzijom nekih pododbora između EU-a i Kosova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, piše Radio Slobodna Europa.

EU je također upozorio da je spreman poduzeti mjere protiv onih političara koji odbiju poduzeti mjere za smirivanje situacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene