Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medicinski skandal stoljeća

EU istražuje 'lažiranje' pandemije svinjske gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće Europe će pokrenuti istragu o utjecaju farmaceutskih tvrtki na globalnu kampanju povodom svinjske gripe, javio je radio Slobodna Europa, pozivajući se na centar za istraživanje globalizacije Global Research.

Rezoluciju kojom zahtijeva takvu istragu jednoglasno je donijela Zdravstvena komisija Parlamenta Europske unije, a Slobodna Europa navodi da se njome u stvari traži transparentnost u istrazi korupcije između Svjetske zdravstvene organizacije, farmaceutske industrije i akademskih znanstvenika, koja ugrožava milijune života.

Pročitajte i ovo Ilustracija Aktualna tema Hoćete li se cijepiti protiv gripe? Pogledajte kako su građani glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Rasprave oko imena gripe WHO raspravlja oko imena gripe: Nema osnove za podizanje stupnja opasnosti

Čitavu priču pokrenuo je dr. Wolfgang Vodarg, sadašnji predsjedavajući Odbora Parlamenta EU-a za zdravstvo, liječnik i epidemiolog, koji je sadašnju 'pandemiju' nove gripe ocijenio kao 'jedan od najgorih medicinskih skandala stoljeća'.

'Da bi 'progurala' svoje patentirane medikamente i cjepiva, farmaceutske tvrtke vrše utjecaj na znanstvenike i na službene organe za standarde u zdravstvu, alarmiraju vlade širom svijeta i navode na trošenje mršavih zdravstvenih resursa za neefikasne strategije cijepljenja i nepotrebno izlaganje milijuna zdravih ljudi riziku velikog broja nepoznatih posljedica od nedovoljno ispitana cjepiva', ocijenio je dr. Vodarg.

'Kampanja ptičje gripe 2005/06. godine, kombinirana s kampanjom svinjske gripe, nije samo uzrokovala ogromnu štetu dijelu cijepljenih i zdravstvenom proračunu, već je poljuljala povjerenje u značajne svjetske zdravstvene institucije i njihovu odgovornost', naveo je Vodarg.

Komisija Europskog parlamenta imat će zadatak istražiti je li zaista bilo 'lažirane pandemije' proglašene u lipnju 2009. i je li skupina akademskih stručnjaka, koja je savjetovala njeno proglašenje, imala 'intenzivne financijske veze' s farmaceutskim gigantima poput GlaxoSmithClinea, Rochea i Novartisa, koji su profitirali na lijekovima i cjepivima, navodi Slobodna Europa.

>> 'Promiče se strah od svinjske gripe zbog stvaranja profita'

Parlament EU-a će istražiti i utjecaj farmaceutske industrije na vođenje kampanje širom svijeta protiv takozvanih pandemija virusa H5N1 ptičje gripe i H1N1 svinjske gripe, dok posebnu pažnju, prema izvještaju radija, mora obratiti na ulogu Svjetske zdravstvene organizacije i njeno hitno proglašenje pandemije, koje je naglo promijenilo kriterije i stavove javnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene