Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ETA preuzela odgovornost za deset podmetnutih eksplozija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baskijska separatistička organizacija ETA u priopćenju objavljenom u srijedu preuzela je odgovornost za deset podmetnutih eksplozija, među kojima i za napade 22. rujna u Santoni, u Cantabriji, u kojemu je ubijen vojnik te 30. listopada u sveučilišnom kampusu u Navarri u kojemu je lakše ozlijeđeno sedamnaest osoba.

ETA je priopćila da će nastaviti oružani 'otpor' sve dok španjolska vlada ponovo ne sjedne za pregovarački stol i ne prizna 'prava Baskije'.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Slika nije dostupna Eksplozija u Baskiji, ETA preuzela odgovornost

'Otpor će se nastaviti sve dok se prava Baskije ne budu priznala i poštovala', piše u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici baskijskog lista Gara, uobičajenog kanala za obraćanje ETA-e javnosti.

Španjolska vlada će 'ponovo sjesti' za pregovarački stol, dodaje ETA. 'Natjerat ćemo ih da ponovo sjednu i jednom zauvijek priznaju prava Baskije'. 

>> Bomba eksplodirala pred sudom, ETA preuzela odgovornost

Otkako je u 2006/2007. propao pokušaj pregovaranja s ETA-om, socijalistička vlada Josea Luisa Rodrigueza Zapatera u više je navrata izjavljivala da više neće pregovarati s tom organizacijom.

ETA koja je uvrštena na popis terorističkih organizacija koji su objavile Europska unija i Sjedinjene Države, ocjenjuje da ju Zapaterova vlada želi 'zastrašiti' zabranom rada baskijskih separatističkih stranaka i zatvaranjem njihovih aktivista u Španjolskoj i u Francuskoj, što su uzalud činile i sve ranije vlade u Španjolskoj.

Jedini način da se baskijsko pitanje konačno riješi jest 'stvaranje demokratskih okvira utemeljenih na samoodređenju' Baskijaca, ponovo ističe ETA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene