Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici upozoravaju

Epidemija raka prijeti cijelom kontinentu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Latinska Amerika suočit će se s epidemijom raka ako vlada ne reagira brzo kako bi poboljšala sustav zdravstva i liječila siromašne, upozorili su znanstvenici u izvješću objavljenom u petak u časopisu The Lancet Oncology.

Objavljeno u okviru konferencije Skupine za suradnju u latinoameričkoj onkologiji 2013. u Sao Paulu, izvješće govori da je 13 smrtnih slučajeva zabilježeno na 22 slučaja raka u tom području nasuprot 13 na 37 slučajeva u SAD-u i 13 na 30 slučajeva u Europi.

Glavni razlog je prekasna dijagnoza, kažu autori studije.

>> Zbog sve više roditelja koji odbijaju cijepiti djecu prijete epidemije!

'Istraživači ocjenjuju da će do 2030. godine 1,7 milijuna slučajeva raka biti dijagnosticirano u Latinskoj Americi i na Karibima i bit će više od milijun smrtnih slučajeva zbog raka godišnje', ističe se u izvješću.

Bolest trenutačno predstavlja gubitak od četiri milijarde dolara godišnje u regiji, ne samo zbog skupih troškova liječenja nego i zbog utjecaja na gospodarstvo i prijevremenog gubitka života.

'Ti će troškovi još puno porasti ako vlade ne usvoje usklađene akcije radi zaustavljanja rastućeg utjecaja raka u toj regiji', ističe se u studiji.

'Puno stanovnika regije, posebno u siromašnim zajednicama, urođeničkim ili ruralnim, imaju slab ili nikakav pristup službama za borbu protiv raka, problem pojačan slabim investiranjem u zdravstvo i vrlo neujednačen u većini latinoameričkih zemalja', dodaje se u izvješću.

Drugi je čimbenik što više od polovice Latinoamerikanaca nema pristup kvalitetnom zdravstvenom sustavu.(Hina)
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Nikolaj Patrušev Povezivanje Putinov čovjek obećao rusku pomoć Latinskoj Americi da se suprotstavi SAD-u Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene