Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu cijepljeni

Epidemija dječje paralize širi se Sirijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među djecom u sjeveroistočnoj Siriji potrđena je epidemija dječje paralize i postoji opasnost od širenja po cijeloj regiji, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Dvadeset i dvoje djece u pokrajini Dei al-Zoru u listopadu je oboljelo od akutne flakcidne paralize, a riječ je o simptomima koje mogu izazvati i druge bolesti, ali je WHO-ov laboratorij u Tunisu u uzorcima s deset žrtava otkrio virus dječje paralize.

'Od 22 oboljelih, na desetero je potvrđena dječja paraliza tipa 1', rekao je novinarima u Ženevi glasnogovornik WHO-a Oliver Rosenbauer.

Većina oboljelih mlađa je od dvije godine i vjerojatno nije cijepljena, rekao je Rosenbauer.

Od 1999. nije bilo epidemije dječje paralize u Siriji, kaže WHO. 'U tome je području počela imunizacija', rekao je Rosenbauer za Reuters. 'Idući je korak genetska analiza izoliranog virusa da se vidi odakle dolazi. To će nam donekle objasniti podrijetlo', dodao je.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka

>>FOTO Zastrašujući dokaz zvjerskog ratovanja u Siriji

Od sirijskoga građanskog rata svaki dan bježe četiri tisuće ljudi pa se akcije cijepljenja planiraju u susjednim zemljama zbog čega možda ima i propusta.

'Naravno, to je zarazna bolest. Stanovništvo se kreće pa i bolest može prijeći u druga područja. Zato postoji velika opasnost od širenja na cijelu regiju', kaže Rosenbauer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene