Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zimski uvjeti

Znate li koja se vozila najviše kvare na ekstremnoj hladnoći?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Prema intervencijama u Norveškoj gdje su ekstremne hladnoće, najviše se kvare vozila na gorivo.

Hladnije vrijeme sa sobom nosi niz problema u prometu, a prema norveškoj službi za pomoć na cesi, na niskim temperaturama češće se kvare automobili na gorivo.

Tijekom ekstremnih hladnoća početkom godine, tvrtka za kvarove Viking intervenirala je 34.000 puta u Norveškoj od čega su u samo 13 posto slučajeva bili električni automobili.

Te su se brojke pojavile nakon što je objavljeno da električni automobili i njihove stanice za punjenje propadaju u hladnim uvjetima diljem SAD-a. Vlasnici Tesle su u Chicagu morali napustiti svoja vozila jer nisu uspjeli napuniti baterije na temperaturama ispod nule, piše Independent

Pročitajte i ovo Ilustracija, koncert Čija majka crnu vunu prede Zašto je Zdravko Čolić u pravu, a TBF nije?

Električni automobili mogu imati smanjeni domet i poteškoće s punjenjem u uvjetima smrzavanja, a studije pokazuju da gubitak dometa može varirati od 10 do 36 posto.

Baterije također moraju imati minimalnu temperaturu da bi prihvatile punjenje na stanicama za brzo punjenje koje zahtijevaju da elektroni unutar njih budu dovoljno topli da bi se mogli kretati. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Mučan slučaj Doktor iz Srbije kojega je rodilja optužila za smrt svoje bebe i nasilje tijekom poroda javio se policiji

Iz Tesle su na svojoj stranici objavili da po hladnom vremenu vozila više troše za grijanje baterije i unutrašnjosti i normalno je da se potrošnja energije poveća, a vozačima savjetuju da ostave vozilo uključeno u struju kad god je to moguće te da pokušaju održati razinu napunjenosti baterije iznad 20 posto kada nije uključeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene