Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U kućnom pritovru

PUŠTENI HRVATI IZ ORAŠJA "Dva brata žive pod istim krovom, a ne smiju razgovarati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon mjesec dana iz pritvora su puštena devetorica BiH Hrvata - pripadnici HVO-a koje se tereti da su 1992. i 1993. počinili ratne zločine nad više osoba srpske nacionalnosti na području Bosne i Hercegovine.

Pušteni će biti, međutim, u strogom kućnom pritvoru. Izrečene su im određene mjere, poput zabrane napuštanja mjesta boravišta, što će policija provjeravati najmanje dva puta dnevno, kao i zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabrana izdavanja novih putnih isprava te zabrana uporabe osobne iskaznice za prelazak državne granice.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Slika nije dostupna SLUČAJ ORAŠJE Hrvatska još ne zna koji su se dokumenti davali tužiteljstvima Srbije i BiH

Osumnjičenima je također izrečena zabrana sastajanja s određenim osobama, kao i uzajamno kontaktiranje na bilo koji način te kontaktiranje s navodnim supočiniteljima, svjedocima Tužiteljstva BiH, te približavanje tim svjedocima na udaljenosti od 100 metara. Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima medija o okolnostima koje se odnose na pokrenuti kazneni postupak.

Kako javlja Andrija Jarak, reporter Nove TV koji se nalazi u Orašju, osumnjičeni su stigli kućama, no nije bilo nikakvih izjava. 

"Svjesni su da bi ih bilo kakva izjava ili krivi potez mogao vratiti u ćeliju. Bit će zanimljivo kojim će mehanizmima i tehnikama sud provesti te mjere primjerice u slučaju dva brata koji žive na istoj adresi, u istoj kući pod istim krovom, a koji ne bi smjeli razgovarati", kazao je Jarak. 

Kući je stigao i general Đuro Matuzović koji je novinare samo pozdravio. Više informacija o njegovom stanju dao je njegov sin Zlatko Matuzović.

"Tata se osjeća dobro umoran je od svega, nismo se nadali da će danas tako biti sretni smo, treba slijedit upute suda, odvjetnika, znate da ne smije davati nikakve izjave ni9 biti u kontaktu s određenim ljudima. On će to sve poštivat, treba ovo sada izgurati do kraja", kazao je Matuzovićev sin.

Branit će se sa slobode

Vlado Adamović, odvjetnik uhićenog generala Đure Matuzovića, ekskluzivno za Novu TV potvrdio je kako je sud donio odluku da se uhićeni pripadnici HVO-a puštaju iz pritvora. Protiv optužbi koje im se stavljaju na teret branit će se sa slobode.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Među uhićenima je Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a, organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je tada kako je uhićenje uslijedilo samo nekoliko dana nakon inače "jako kvalitetnog, sadržajnog i izrazito prijateljskog i konstruktivnog posjeta BiH koji sam imao prije deset dana tijekom razgovora u Sarajevu, Kiseljaku i Mostaru". Dodao je da bi drugačije razgovarali da su znali za uhićenja koja se spremaju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene