Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenja pripadnika HVO-a

Plenković: "Nadam se da neće biti novih uhićenja, ali sve je moguće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković komentirao je nedavna uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju.

Upitan kako je moguće da nitko nije ništa znao, odgovorio je kako nismo bili nespremni.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske''

"Službe koje su to trebale znati, nisu. Da smo znali,  drugačije bismo razgovarali u Bosni i Hercegovini, tijekom mog posjeta", kazao je Plenković.

Kazao je kako je utvrđeno da nitko nije imao informaciju o tome da će doći do uhićenja u Orašju jer bi inače drukčije planirao odlazak u posjet BiH krajem prošlog tjedna.

„Nažalost, to nije bilo poznato, da je bilo poznato sigurno je da bismo malo drukčije planirali sadržaj posjeta. No, evo, dogodilo se. Sada smo u poziciji da našim državljanima pomognemo najprije pružajući svu potrebnu pravnu pomoć, a isto tako da vidimo kako se ovakve i slične situacije mogu spriječiti u budućnosti“, rekao je premijer.

Izrazio je nadu da više neće doći do sličnih uhićenja.

„Međutim, sve je moguće. Vidjeli ste čitav niz izjava proteklih dana. Kao i moju vrlo jasnu izjavu jučer na Vladi. O svemu tome će hrvatska država, Savjet (za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima) i nadležne institucije voditi računa. Naravno da postoje indicija da ovakvih situacija može biti i u budućnosti. Međutim, na nama je da u suradnji sa BH stranom vidimo kako se slične situacije mogu izbjeći i da se u konačnici riješe svi procesi koji su vezani za ratne zločine i kršenje humanitarnog prava“, rekao je.

Kazao je kako se ime ministra obrane Damira Krstičevića spominje u kontekstu cijelog slučaja te dodao kako nemaju više informacija.

Slučaj je danas komentirao i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

"DORH je neovisno tijelo. Mi u odnosu na ovaj slučaj ne možemo učiniti ništa. Nisam imao pojma da će se ovo dogoditi. Ne znam vode li se istrage i za srpsku stranu, ali je činjenica da je bio upit za 28 osoba, a samo 10 Hrvata je uhićeno. Gdje su ostali nestali ja ne znam, ali to je indikativno", kaže Cvitan.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene