455948
455948
455948
455948
455948

Plenković: "Nadam se da neće biti novih uhićenja, ali sve je moguće"

  • , 04.11.2016., 14:15
  • Autor:
  • komentara

Premijer Andrej Plenković komentirao je nedavna uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju.

 
 
 
 
 
Državni vrh tvrdi da nije znao za uhićenja (Video: Vijesti u 17h)
Državni vrh tvrdi da nije znao za uhićenja (Video: Vijesti u 17h)

Upitan kako je moguće da nitko nije ništa znao, odgovorio je kako nismo bili nespremni.

"Službe koje su to trebale znati, nisu. Da smo znali,  drugačije bismo razgovarali u Bosni i Hercegovini, tijekom mog posjeta", kazao je Plenković.

Kazao je kako je utvrđeno da nitko nije imao informaciju o tome da će doći do uhićenja u Orašju jer bi inače drukčije planirao odlazak u posjet BiH krajem prošlog tjedna.

„Nažalost, to nije bilo poznato, da je bilo poznato sigurno je da bismo malo drukčije planirali sadržaj posjeta. No, evo, dogodilo se. Sada smo u poziciji da našim državljanima pomognemo najprije pružajući svu potrebnu pravnu pomoć, a isto tako da vidimo kako se ovakve i slične situacije mogu spriječiti u budućnosti“, rekao je premijer.

Izrazio je nadu da više neće doći do sličnih uhićenja.

„Međutim, sve je moguće. Vidjeli ste čitav niz izjava proteklih dana. Kao i moju vrlo jasnu izjavu jučer na Vladi. O svemu tome će hrvatska država, Savjet (za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima) i nadležne institucije voditi računa. Naravno da postoje indicija da ovakvih situacija može biti i u budućnosti. Međutim, na nama je da u suradnji sa BH stranom vidimo kako se slične situacije mogu izbjeći i da se u konačnici riješe svi procesi koji su vezani za ratne zločine i kršenje humanitarnog prava“, rekao je.

Kazao je kako se ime ministra obrane Damira Krstičevića spominje u kontekstu cijelog slučaja te dodao kako nemaju više informacija.

Slučaj je danas komentirao i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

"DORH je neovisno tijelo. Mi u odnosu na ovaj slučaj ne možemo učiniti ništa. Nisam imao pojma da će se ovo dogoditi. Ne znam vode li se istrage i za srpsku stranu, ali je činjenica da je bio upit za 28 osoba, a samo 10 Hrvata je uhićeno. Gdje su ostali nestali ja ne znam, ali to je indikativno", kaže Cvitan.

 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se