Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Egipatski predsjednik Mubarak proslavio 80. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak diskretno je proslavio 80. rođendan, na dan koji su njegovi protivnici željeli učiniti danom prosvjeda protiv socijalnog i političkog stanja u zemlji, ali u tome nisu uspjeli.

Mubarak je u nedjelju samo posjetio industrijski kompleks u predgrađu Kaira i pred okupljenim radnicima rezao rođendansku tortu, a posjet je bio praćen jakim mjerama sigurnosti i policijskim pojačanjem, piše agencija France presse.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović posjet Zlataru Milanović: "Hrvatska je dno Europske unije, svaki dan se molimo za Bugarsku" Slika nije dostupna Do kraja istrage Mubarakova supruga 15 dana u privremenom pritvoru

'DA proizvodnji, NE kaosu', sažeo je Mubarakovu poruku na svojoj naslovnici provladin dnevnik al-Akhbar.

Mubarak, koji se u domovini suočava s najgorom od socijalnih kriza u svojih 27 godina predsjedničkog mandata, na dužnost je stupio 1981. nakon što su islamisti ubili predsjednika Anvara al-Sadata.

Tijekom svih godina Mubarak je nastojao održati stabilnost i sigurnosnu kontrolu u vrlo nejednakopravnom društvu pa je tako nedavnom odlukom o 30-postotnom povećanju plaće za dužnosnike, iznenadio oporbu koja je za nedjelju, 4. svibnja, sazvala simbolički štrajk.

No, poziv na štajk nije urodio plodom i podržala ga je samo politička stranka islamske orijentacije, Muslimanska braća.

'Poziv nije prihvaćen, no upozorenje režimu je ozbiljno', ocijenio je politolog Mustapha Kamel el-Sayyed, profesor na sveučilištu u Kairu i dodao da 'Egipćani ne mogu pokazati ono što misle, ali da vjeruju kako je Mubarakova vladavina predugo trajala i da on mora otići'.

Prehrambena svjetska kriza teško je pogodila Egipat u kojem 44 posto od njegovih 80 milijuna stanovnika živi ispod ili blizu praga siromaštva. Prosječna zarada po stanovniku je 4 dolara na dan.

Uz godišnju inflaciju od 15,8 posto vlada je odlučila podijeliti dodatnih 15 milijuna kartica za pomoć u prehrani.

Mubarak odbija demokratizirati zemlju izgovarajući se na opasnost od islamističkog utjecaja Muslimanske braće.

Kad je o gospodarstvu riječ, nedavno je dao veći poticaj ekonomskoj liberalizaciji, ali u korist elite koju utjelovljuje njegov mlađi sin Gamal, vjerojatni Mubarakov nasljednik.

Mubarak je tri predsjednička mandata osvojio na referendumu i to s ogromnim potporama, a četvrti put 2005. godine izabran je na šest godina, na prvim izborima koje je nazvao pluralističkima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene