Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SMS upozorenja o napadima

Egipat pregovara s Hamasom o prekidu vatre, stiže i misija EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipat je pokrenuo inicijativu koja bi mogla dovesti do prekida vatre u pojasu Gaze, doznaje se iz palestinskih izvora. U nedjelju stiže i misija EU-a na Bliski istok. Za to vrijeme napadi se nastavljaju, a Izrael na bombardiranje stanovnike Gaze upozorava SMS porukama.

Viši palestinski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan i koji je bio blizak ranijim pregovorima Egipta i Hamasa, rekao je da je Egipat počeo kontakte s Hamasom kako bi razmotrili načine za obnovu prekida vatre u pojasu Gaze.

Pročitajte i ovo Evakuacija iz Rafaha Kaos u Gazi Izrael pozvao na evakuaciju pa nastavio s napadom: "Više nema mjesta koje je sigurno" Loreen Nova kriza Šokantan ultimatum pobjednice Eurosonga? "Ako pobijedi Izrael..."

Potvrdio je da cilj pregovora uključuje promicanje ideja koje bi mogle dovesti do novog prekida vatre. U međuvremenu, vođa Hamasa u egzilu Khaled Meshaal poručio je u televizijskom obraćanju iz Damaska u petak da je Hamas spreman oduprijeti se izraelskoj kopnenoj invaziji, zaprijetivši da bi mogao oteti još izraelskih vojnika. Hamas je prije dvije godine oteo izraelskog vojnika Gilada Shalita. 

>> Hamas proglasio 'dan gnjeva', broj mrtvih popeo se na 430

>> U Gazi više od 400 mrtvih, bombardiranje se nastavlja

Izraelsko bombardiranje pojasa Gaze nastavilo se u petak sedmi dan zaredom. Ubijeno je najmanje 425 ljudi, a 2.000 je ozlijeđeno. Četvero Izraelaca poginulo je u raketnim napadima na južni Izrael. 

Misija EU-a putuje u nedjelju na Bliski istok

Šef češke diplomacije Karel Schwarzenberg predvodit će misiju Europske unije koja će u nedjelju iz Praga otputovati na dvodnevnu turneju po Bliskom istoku kako bi razgovarali o prekidu vatre u pojasu Gaze, priopćeno je u Pragu.

Izaslanstvo će posjetiti Kairo, Jeruzalem, Ramallah i Amman, a činit će ga europska povjerenica za vanjska pitanja Benita Ferrero-Waldner, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i ministri vanjskih poslova Švedske i Francuske Carl Bildt i Bernard Kouchner, priopćilo je češko ministarstvo vanjskih poslova. 

>> Hamas će bezuvjetno prihvatiti prijedloge EU-a

>> EU traži primirje, SAD proziva Hamas, a Izrael ne odustaje

Na Bliskom istoku boravit će do utorka. U regiju će u ponedjeljak doputovati i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Izrael telefonima i SMS-ovima upozorava stanovnike Gaze na bombardiranje

Izraelska je vojska pokrenula operaciju kojom stanovnike zgrada u Gazi obavještava da slijedi bombardiranje. Upozorava ih telefonom i SMS-om, a svrha te akcije jest smanjiti broj civilnih žrtava u sukobu, objavio je list Haaretz. Civili dobiju deset minuta da odu s opasnog mjesta. 

>> Izrael nastavlja napade u Gazi 

>> Ubijen Hamasov čelnik

Glasnogovornik izraelske vojske nije htio potvrditi te članke, niti odgovarati na pitanja u vezi s tom navodnom taktikom izraelske vojske u borbi protiv palestinskih gerilaca.

'U nekim slučajima unaprijed ih su upozoreni da bi se smanjio broj žrtava', rekao je.

Čini se da se izraelska vojska poslužila tom taktikom kad je u četvrtak ubila Hamasova čelnika Nizara Rayana, javlja Haaretz. Njegova je obitelj primila upozorenje da slijedi bombardiranje kuće, ali odlučila je ostati u njoj, piše list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene