Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragičan dan za novinarstvo

U Libiji poginuli novinari nominirani za Pulitzera i Oscara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica fotoreportera poginula su u libijskom gradu pod opsadom Misrati. Vijest o njihovoj tragičnoj pogibiji prenose svi svjetski mediji.

Poginuli fotoreporteri su Tim Hetherington, britanski fotograf, ali i redatelj koji je došao i do nominacije za Oscara te Chris Hondros, prenosi agencija AFP. Osim njih dvojice, u neprekidnim borbama u Misrati ranjena su još dva novinara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komičar u kupaćem kostimu FOTO: Ovakav muški kalendar još niste vidjeli! Slika nije dostupna Vladarice država Vanity Fair: Kosor među 11 najmoćnijih žena svijeta

>> UN: Libijski napadi u Misrati mogući su ratni zločin

Hetherington je radio za Vanity Fair. List je potvrdio smrt 41-godišnjeg fotoreportera, koji je fotografijama pratio brojne svjetske sukobe i koji je 2007. godine dobio nagradu World Press Photo Award za pokrivanje američkih vojnika u Afganistanu. Nominaciju za prestižnu nagradu Oscar dobio je za dokumentarni film Restrepo.

Isto tako 41-godišnjak, Hondros je preminuo od teškog ranjavanja i krhotina u minobacačkom napadu, koji su ga pogodili u glavu. Umro je nekoliko sati nakon ranjavanja, a smrt je potvrdila i fotoagencija Getty Images za koju je Hondros radio. Fotoagencija je izrazila duboko žaljenje za gubitkom kolege.

Hondros je bio nominiran i za nagradu Pulitzer, a pokrivao je brojna ratišta tijekom posljednjeg desetljeća, a neka od njih su Kosovo, Angola, Sierra Leone, Afganistan, Kashmir, The West Bank, Irak i Liberija. 2006. godine dobio je prestižnu nagradu Robert Capa Gold Medal za pokazanu hrabrost i predanost radu u Iraku.

Svjetske agencije prenose i vijest o ranjavanju još dvojice fotoreportera, Guya Martina, koji radi za Panos, te Michaela Browna, koji radi za Corbis.

Žaljenje za pogibijom Hetheringtona, putem svojeg glasnogovornika Jaya Carneya izrazio je i američki predsjednik Barack Obama. 'Novinari diljem svijeta riskiraju svoje živote svaki dan kako bi nas informirali, tražili odgovornost od svjetskih vođa i dali glas onima čiji se glas inače ne bi čuo', istaknuo je Carney.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene