Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13 točaka optužnice

Ilegalno prodavali zrakoplovnu opremu Rusiji: Pogledajte kakva ih kazna čeka

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Unatoč zabrani dvojac je godinama prodavao i popravljao zrakoplovnu tehnologiju za Rusiju. Sad ih čeka i do 20 godina zatvora.

Dvojica muškaraca iz savezne države Kansas uhićena su u četvrtak pod optužbama da su prekršili zakon o izvozu prodajom zrakoplovne tehnologije Rusiji.

Dvojac je posjedovao i upravljao tvrtkom KanRus Trading Company koja se bavi proizvodnjom elektronike ugrađene u zrakoplove. Navodno su unatoč zabranama opskrbljivali ruske tvrtke i pružali usluge popravka opreme u zrakoplovima ruske proizvodnje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Godinu dana rata EU bez dogovora o novom krugu sankcija protiv Rusije: Poznato tko blokira pregovore

Potonje je bilo ilegalno i 2020. godine kada su započeli s popravcima, ali vjerojatno ne bi bili otkriveni da Sjedinjene Države nisu suzbile ilegalni izvoz u Rusiju otkako je započela invazija Ukrajinu prije godinu dana, prenosi NYT.

Nakon napada 24. veljače 202. kompanija je nastavila izvoziti Wester avioniku - elektroniku koja uključuje komunikaciju, navigaciju, kontrolu leta i sustave za otkrivanje prijetnji - bez traženja ili dobivanja dozvole od vlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Muk iz Bijele kuće SAD planira nove sankcije Rusiji: Ciljaju na ključne industrije, poznato što bi sve moglo uključivati

Predsjednik tvrtke i komercijalni pilot koji je pomogao upravljati tvrtkom suočavaju se  s 13 točaka optužnice koje uključujući zavjeru, izvoz kontrolirane robe bez dozvole, krivotvorenje i nepopunjavanje elektroničkih podataka o izvozu i krijumčarenje robe suprotno zakonu SAD-a.

Maksimalne kazne za svaku točku kreću se od pet do 20 godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene