Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zamrznuli' frontu

Moćno oružje košta svega nekoliko stotina eura, a paralizira Putinove vojnike: "Ubijam Ruse, nisu trebali doći ovamo. Nije mi ih žao"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U suvremenom ratu suvremena tehnologija, tako u Ukrajini koriste bespilotne letjelice koje su, prema perspektivi operatera drona Gleba Molčanova, zamrznule ukrajinsku frontu.

Ruske trupe četiri mjeseca pokušavaju zauzeti istočnoukrajinsko selo Sinkivka, a iako na karti to izgleda kao jednostavna bitka, Rusi su obeshrabljeni.

Ruska vojska svakih nekoliko dana napada Ukrajince, ali Ukrajinci ih vraćaju te bespilotnim letjelicama napadaju pješaštvo u bijegu što rezultira kobno za Ruse.

"Tamo je stvarno sjebano", komentirao je ukrajinski operater bespilotne letjelice Gleb Molčanov. Za Guardian je pokazao i snimke koje je snimio iznad bojnog polja u blizini grada Kupianska, a slike su jezive.

Pročitajte i ovo Obilježavanje Igmanskog marša - 7 Stigle tisuće ljudi FOTO Vijorile se zastave Jugoslavije, isticale petokrake... Pogledajte kako je obilježena jedna od najznačajnijih operacija NOB-a

Mogu se vidjeti tijela kako leže u cik-cak rovu i zaleđenim udubljenjima dok su su blizini izgorjela trupla borbenih vozila BMP-1, najmanje njih 10.

Gotovo dvije godine nakon ruske invazije, Ukrajina je "napustila" svoju ofenzivu. Sada koristi strategiju aktivne obrane, odnosno zadržavanje Rusa i povremeni protuudarac dok Moskva u međuvremenu želi ići naprijed. Rusija je mobilizirala desetke tisuća vojnika u području Kupianska, a mnogi od njih su bivši zatvorenici.

Dva cilja

Kremlj ima dva neposredna cilja: jedan je vratiti Kupiansk, ulaz u drugi grad Ukrajine Kharkiv. Drugi cilj je zauzeti istaknuti grad Avdiivku nedaleko od okupirane regionalne prijestolnice Donjecka.

Moskva do sada nije postigla nijedan vojni cilj, a izgubila je spektakularan broj vojnika, tenkova i opreme.

"To je rat oklopa protiv projektila, u ovom trenutku projektili pobjeđuju", rekao je Molčanov.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Njemačkoj Njemačka na nogama Novi prosvjedi protiv ekstremnih desničara: Prošlog vikenda okupilo se 900.000 ljudi

Iako su Rusi imali određeni taktički uspjeh, značajan napredak bio je gotovo nemoguć u eri jeftinih i smrtonosno preciznih brodova, dodao je.

Molčanov je za Guardian dodao da uporaba bespilotnih letjelica (UAV je vrsta ratovanja koja tradicionalnu doktrinu NATO-a čini zastarjelom. Kamikaze dronovi za pogled iz prvog lica koštaju oko 37 eura po komadu, a kupuju se na internetskom kineskom tržištu Alibaba.

"Trenutno nitko ne zna kako napredovati, sve se razbija bespilotnim letjelicama i artiljerijom", naglasio je.

Dovoljno za obranu, ali ne i pobjedu

Šef vojne uprave Kupianska Andrii Besedin rekao je da Moskvu nije briga za ljudske živote, uključujući vlastiti narod.

Dodao je i da ono što će se dalje događati ovisi o tome hoće li Kijev dobiti više oružja od "civiliziranog svijeta". 

"Imamo dovoljno za obranu, možda, ali nije dovoljno za pobijediti neprijatelja", istaknuo je.

Osvajanje Kupianska

Molčanov je rekao da Moskva tek treba smisliti plan koji bi joj omogućio probijanje ukrajinske obrane.

"Trenutno smo u svojevrsnom tehnološkom zastoju. Oni odlučuju gdje i kada će napasti, ali mislim da ne mogu dobiti Kupiansk. Nijedna strana ne može pobijediti bez trika ili inovacije", dodao je.

Rekao je i da je njegov posao da, kao operater drona, ubija Ruse. "Nisu trebali doći ovamo. Nije mi ih žao", rekao je.

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene