Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjehurić nade

Dramatična potraga za podmornicom: Čuli se zvukovi lupanja, zbog njih je proširena potraga

Aktualno Galerija Potraga za podmornicom - 2 Potraga za podmornicom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za podmornicom - 4 Potraga za podmornicom - 4 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za podmornicom - 3 Potraga za podmornicom - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potraga za podmornicom - 1 Galerija 1/4 >>
Ured Američke obalne straže zadužen za sjeveroistočni dio zemlje objavio je da je kanadski zrakoplov P-3 detektirao podvodne zvukove na području na kojem se traga za nestalom podmornicom Titan.

I dalje traje dramatična potraga za malenom podmornicom s peteročlanom posadom koja je nestala spuštajući se do olupine Titanica, koja se nalazi 3800 metara pod morem u blizini obale Newfoundlanda u Kanadi.

Zapovjednik Obalne straže SAD-a kontraadmiral John Mauger rekao je da je potraga proširena nakon što su sonde u oceanu otkrile zvukove lupanja.

"Ne znamo koji je izvor te buke, ali podijelili smo tu informaciju s mornaričkim stručnjacima kako bismo je klasificirali", prenosi CNN.

Međunarodna objedinjena komanda je odredila prioritet dvama daljinski upravljanim vozilima koja pretražujemo u vodi i jednom površinskom plovilu koje ima sonarnu sposobnost na području te buke da vidi može li se locirati izvor te buke i locirati ljude.

Upitan koliko je uobičajeno uhvatiti zvukove, kontraadmiral je rekao da je riječ nevjerojatno složenom mjestu.

"Ima mnogo metala i raznih predmeta u vodi oko ovog mjesta. Zato je tako važno da smo angažirali stručnjake iz mornarice koji razumiju znanost iza buke i mogu klasificirati ili nam dati bolje informacije o tome koji bi mogao biti izvor te buke", rekao je.

Kontakt je izgubljen u nedjelju, a u srijedu su mediji objavili da su zabilježeni podvodni zvukovi tijekom potrage.

Potražni timovi odmah su poduzeli podvodne robotske operacije kojima su pokušali otkriti izvor zvuka, a zasad potraga nije bila uspješna, objavila je američka obalna straža.

Iako službeno nije objavljena priroda detektiranog zvuka ili kako je on uhvaćen, mediji pišu da su posade koje traže podmornicu čule zvukove lupanja u intervalima od 30 minuta, a lupanje se čulo i četiri sata kasnije, nakon što su postavljeni dodatni sonarni uređaji.

Naime, kanadski zrakoplov sa sonarom koji sudjeluje u akciji spašavanja registrirao je u više navrata podvodne zvukove s lokacije na kojoj bi se mogla nalaziti podmornica, piše The Guardian.

No, kada se točno i koliko dugo podvodno zvukovlje javilo i trajalo, zasad još nije jasno, dodaju CNN i Rolling Stone, koji su prvi objavili informacije o podvodnim zvukovima pozivajući se na interne dopise Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

U tijeku je analiza podataka kojima spasilačke službe zasad raspolažu.

Američka obalna straža priopćila je rano jutros da su naknadne potrage u području u kojem je kanadski zrakoplov otkrio podvodnu buku dale negativne rezultate, ali se nastavljaju.

"Također, podaci iz zrakoplova P-3 podijeljeni su s našim stručnjacima za daljnju analizu, koja će se uzeti u obzir u budućim planovima potrage", dodali su.

Pročitajte i ovo Koliko su vidljivi EU zastupnici? - 1 Dvanaestero (ne)poznatih Znate li tko su naši zastupnici u Europskom parlamentu? "Da nisu možda... u zatvoru?", "Možda bih prepoznao ovog duge kose"  

Pročitajte i ovo Tko će kupiti Fortenovine poljoprivredne divove? - 4 Motor domaćeg agrara Fortenova i hrvatsko blago: "Iskreno se nadam i želim vjerovati da će razum ipak prevladati"

Na podmornici Titan nalaze se britansko-pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman, britanski milijarder i istraživač Hamish Harding, bivši ronilac Francuske mornarice koji je već istraživao Titanic Paul-Henry Nargeolet te izvršni direktor i osnivač OceanGatea, tvrtke koja stoji iza svega, Stockton Rush.

Procjenjuje se da podmornica, koja je nestala u nedjelju, ima još manje od 30 sati kisika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene