Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Diplomatska izdaja"

Tuska optužuju da je odgovoran za nesreću u kojoj je poginuo poljski predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski ministar obrane Antoni Macierewicz optužio je bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska za "diplomatsku izdaju" u istrazi okolnosti zrakoplovne nesreće u Smolensku, u kojoj je 2010. poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 putnika i članova posade.

Vođa vladajuće poljske nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski, inače brat blizanac poginulog predsjednika, često optužuje Tuska da je "moralno odgovoran" za tu nesreću.

Pročitajte i ovo Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik" Ilustracija Nemiri u Poljskoj Policija upala u predsjedničku palaču i uhitila dvojicu bivših šefova

On i mnogi njegovi pristaše osporavaju rezultate službene istrage po kojoj je za nesreću kriv nemar i loše vrijeme i tvrde da je riječ o poljsko-ruskoj zavjeri i eksploziji u zrakoplovu.

Ministar Macierewicz se u ponedjeljak navečer obratio državnom tužiteljstvu optužujući Tuska za moguće kazneno djelo odnosno "diplomatsku izdaju" za što prijeti kazna od 10 godina zatvora.

Predbacuje mu što nije uspio vratiti u zemlju ostatke predsjedničkog zrakoplova. Optužuje ga i da Poljska nije mogla u potpunosti sudjelovati u istrazi jer je za istragu izabrao pravni mehanizam, Konvenciju iz Chicaga, koja je to onemogućila.

Tvrdi da bi Tusk, aktualni predsjednik Europskog vijeća, trebao kazneno odgovarati jer je s "ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sklopio ilegalni dogovor na štetu Poljske."

Ministar je prije godinu dana pokrenuo novu istragu te nesreće. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene