Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakvu Njemačku želite?

Alarmantno upozorenje o budućnosti Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Želite li Njemačku koja je otvorena, tolerantna, obzirna, koja simpatizira slabije i siromašnije, jednom rječju Njemačku Angele Merkel, ili želite Njemačku koja je zatvorena, hladna i bezobzirna? Samo je jedan odgovor na to pitanje', rekao je Donald Tusk.

Budućnost Europe ovisit će u velikoj mjeri o pristupu Njemačke izbjegličkoj krizi, a druge europske države moraju pokazati više solidarnosti kako bi se zajednički suočile s tim povijesnim izazovom, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milanović suzdržan 'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran' Slika nije dostupna 'Žilet' opasnost PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise

Europa se suočava s jednim od najvećih izazova od Drugog svjetskog rata, a Njemačka će ove godine primiti najveći dio od ukupno milijun izbjeglica i migranata koji dolaze u Europu iz siromašnih i ratom pogođenih zemalja Azije i Afrike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ranije ove godine pozvala na otvaranje vrata za dolazak izbjeglica koje bježe od sukoba na Bliskom istoku. Tu su njezinu politiku pozdravili u zemlji i inozemstvu, ali u međuvremenu se rijeka migranata nastavila i njemački su kapaciteti za prihvaćanje novih izbjeglica došli blizu limita, što je izazvalo prve veće kritike kancelarke.

Pola Europe u strahu od 'agresivne' Rusije

Govoreći na obilježavanju 26. obljetnice pada Berlinskog zida, Tusk je Njemačku i kancelarku Merkel opisao kao utjelovljenje najboljih europskih vrlina. "Oni koji vjeruju da je Njemačka previše otvorena, previše tolerantna, previše liberalna, zaboravili su ponoviti lekciju naše tragične povijesti", rekao je Tusk, bivši poljski premijer.

"Želite li Njemačku koja je otvorena, tolerantna, obzirna, koja simpatizira slabije i siromašnije, jednom rječju Njemačku Angele Merkel, ili želite Njemačku koja je zatvorena, hladna i bezobzirna? Samo je jedan odgovor na to pitanje", rekao je Tusk.

Stoga, druge europske zemlje moraju sada pokazati solidarnost prema Njemačkoj "u ovim teškim i izazovnim vremenima", dodao je. Tusk je također pozvao Njemačku da pokaže snažno vodstvo kako bi se osigurale vanjske granice Europe, te kako bi se Europa zaštitila od jačanja radikalnog populizma.

"Odista, hoće li Europa preživjeti kao kontinent slobode, vladavine zakona, poštivanja pojedinca i sigurnosti svojih građana, ovisit će u velikoj mjeri o Nijemcima", naglasio je Tusk. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene