Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu objavljeni detalji

Trump službeno potvrdio: Sin Osame Bin Ladena ubijen u protuterorističkoj akciji SAD-a

Hamza bin Laden (Foto: AFP)
Hamza bin Laden (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da je sin Osame Bin Ladena, Hamza, ubijen u protuterorističkoj akciji.

Smrt mogućeg nasljednika Bin Ladena prijavljena je još ranije. "Hamza Bin Laden, visoki dužnosnik Al Quaede i sin Osame Bin Ladena, ubijen je u protuterorističkoj akciji SAD-a na području Afganistana/Pakistana", navodi se u priopćenju Trumpovog ureda u subotu.

Pročitajte i ovo Donald Trump u Južnoj Karolini Usprkos pravnim optužbama Trump niže uspjehe: Pobijedio na izborima u rodnoj državi svoje protukandidatkinje Slika nije dostupna Hamza bin Laden "Princ svih mudžahedina": CIA prvi put objavila snimku sina Osame bin Ladena

Smrt Hamze Bin Ladena oduzela je Al Quaedi "visokog dužnosnika s vještinama voditelja i simbol povezanosti s njegovim ocem". "Unutar Al Quaede, Bin Ladenov sin bio je odgovoran za planiranje i suočavanje s različitim terorističkim skupinama", dodaje se u priopćenju Trumpovog ureda.

Smrt Hamze Bin Ladena u zračnom napadu prvi put je objavljena krajem srpnja. Tada je Trump rekao da je ubijen čovjek koji je bio "velika prijetnja" SAD-u, ali je odbio detaljnije komentirati o kome se radi. Uz službenu potvrdu o smrti Hamze Bin Ladena, još uvijek nema detalja kada se i gdje točno odvijala američka antiteroristička operacija, piše RT.

Posljednja izjava objavljena prošle godine

Podsjetimo, smatra se da je Hamza bin Laden rođen oko 1989. godine, a posljednja njegova javna izjava objavljena je 2018. godine. U njoj je Hamza pozvao stanovnike Saudijske Arabije na revolt protiv vladajuće dinastije.

Kad je njegov otac 1996. otišao u Afganistan i objavio rat SAD-u, Hamza je otputovao s njim te se pojavljivao u propagandnim spotovima Al Quaede. Kao vođa Al Quaede, Osama bin Laden je nadgledao operacije usmjerene protiv meta na Zapadu koje su kulminirale napadom na Svjetski trgovački centar i Pentagon 11. rujna 2001. godine.

Pripadnici postrojbi Navy SEALS ubili su Osamu bin Ladena 2011. tijekom akcije u Pakistanu. Hamzi se otad gubi trag, a u pronađenim pismima navodi se kako je Osama želio da mu se sin pridruži u Pakistanu te s vremenom postane vođa terorističke organizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene