Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovni poziv na suradnju

Trump primio ruskog ministra vanjskih poslova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump pozvao je Rusiju da "obuzda" sirijski režim i Iran te surađuje kako bi se zaustavio rat u toj zemlji, u kojoj vlada napeto ozračje između dviju velesila.

Donald Trump primio je u Bijeloj kući ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je u Washington došao kako bi zatražio potporu Sjedinjenih Država ruskom planu smirivanja sukoba u Siriji.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini

Nakon "jako, jako dobrog susreta" u Ovalnom uredu, kako je rekao Trump, potonji je pozvao gosta da učini sve kako bi Moskva "obuzdala" svoje saveznike: snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i sve skupine koje režim pomaže.

Republikanski milijarder koji se odavno zauzima za približavanje Rusiji, "istaknuo je nužnost suradnje kako bi zajedno zaustavili sirijski sukob", navodi američka administracija.

Nakon susreta s Donaldom Trumpom i s državnim tajnikom Rexom Tillersonom, "spremni smo surađivati (u vezi s pitanjem zona deeskalacije) i razgovarali smo o konkretnim koracima koje zajedno možemo poduzeti", rekao je Lavrov pred novinarima.

Usto je istaknuo "sličnosti u stajalištu (...) sudionika procesa rješavanja situacije u Siriji". Tillerson je pak pohvalio "nastavak našeg dijaloga".

Prepreke poboljšanju odnosa

Dvojica ministara nuklearnih sila koje su od 2012. u jako lošim odnosima, "razgovarali su o tome koliko je važno pobijediti Islamsku državu, raditi na smanjenju nasilja u Siriji i osigurati da humanitarna pomoć stigne do stotina tisuća civila u zemlji", navodi State Department.

Tillerson i Lavrov su također "potvrdili svoju potporu ženevskom procesu pod okriljem UN-a", neizravnim političkim pregovorima sirijskog režima i oporbe.

Dvojica ministara razgovarala su i o Ukrajini, sukobu koji pojačava napetost u njihovim odnosima, a Tillerson je istaknuo "nužnost pune provedbe ugovora iz Minska".

"Sankcije Rusiji ostat će na snazi sve dok Moskva ne promijeni odluke zbog kojih su joj sankcije uvedene", opetovao je State Department, smjerajući na sukob u Ukrajini i na aneksiju Krima.

Dok su Lavrov i Tillerson stajali kako bi ih fotografirali Lavrov je sarkastično primio na znanje iznenadno otpuštanje ravnatelja FBI-aja Jamesa Comeya.

Na pitanje novinara hoće li otpuštanje baciti sjenku na njihove razgovore Lavrov je odgovorio u sarkastičnom tonu: "Je li otpušten? Šalite se. Šalite se." (HINA)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene