Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmah napao Bidena

Novi problemi za Trumpa: Podignuta povijesna optužnica, otkriveno za što ga se optužuje

Donald Trump
Donald Trump Foto: MANDEL NGAN / AFP
Velika savezna porota podigla je optužnicu protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog zadržavanja povjerljivih vladinih dokumenata i ometanja pravde. Riječ je o prvoj saveznoj optužnici u povijesti SAD-a protiv nekog bivšeg predsjednika.

"Korumpirana Bidenova administracija obavijestila je moje odvjetnike da je protiv mene podignuta optužnica", napisao je bivši američki predsjednik Donald Trump na svojoj platformi "Truth Social", koji se u utorak mora pojaviti na sudu u Miamiju.

"Ja sam nevin čovjek", napisao je Trump.

Glasnogovornik specijalnog tužitelja Jacka Smitha, dužnosnika Ministarstva pravosuđa koji je predvodio istragu, odbio je komentirati vijest jer je protuzakonito da Vlada javno komentira zapečaćeni slučaj velike porote.

Sedam točaka optužnice

Optužnica sadrži sedam točaka, kazao je anoniman izvor za Reuters, a Trumpov odvjetnik Jim Trusty je za CNN rekao da točke optužnice uključuju zavjeru, davanje lažnog iskaza, ometanje pravde i protuzakonito posjedovanje tajnih dokumenata prema Zakonu o špijunaži.

Trusty očekuje da će do utorka dobiti uvid u optužnicu.

Ministarstvo pravosuđa istražuje je li Trump zlouporabio povjerljive dokumente koje je zadržao i nakon što je napustio ured u Bijeloj kući početkom 2021.godine.

Istražitelji su prije gotovo godinu dana zaplijenili otprilike 13.000 dokumenata s Trumpova imanja Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi. Stotinjak njih je označeno kao tajno, iako je jedan od Trumpovih odvjetnika prethodno rekao da su svi zapisi s oznakom tajnosti vraćeni.

Trump je branio svoje zadržavanje dokumenata, sugerirajući da je skinuo oznaku tajnosti s njih dok je bio predsjednik. Međutim, nije pružio dokaze za to, a njegovi odvjetnici nisu iznijeli taj argument u sudskim podnescima.

Novi problemi na putu do Bijele kuće

Optužnica predstavlja još jedan pravni izazov za Trumpa koji se sljedeće godine želi vratiti u Bijelu kuću.

Protiv njega je nedavno u New Yorku podignuta optužnica po 34 točke zbog zataškavanja izvanbračne afere za vrijeme predizborne kampanje, a predmet je i istraga u Washingtonu i Atlanti koje bi mogle rezultirati kaznenim optužnicama.

Prethodno je protiv njega podignuta optužnica od strane okružnog tužiteljstva Manhattana zbog krivotvorenja poslovne dokumentacije u vezi s novcem isplaćenim porno zvijezdi u zamjenu za šutnju o aferi prije predsjedničke utrke 2016. godine.

Pročitajte i ovo E Jean Carroll, Donald Trump Kriv za seksualno zlostavljanje Trump se žalio sudu protiv žene za koju tvrdi da ne zna tko je ona: ''Sramota''

Pročitajte i ovo Nagodba Fox Newsa - 1 neistine o izborima Trumpova omiljena televizija na koljenima: Fox News pristao na nagodbu, platit će gotovo 800 milijuna dolara zbog širenja laži

Predsjednik od 2017. do 2021., Trump je glavni favorit za republikansku predsjedničku nominaciju. Za sebe tvrdi da je žrtva politički motiviranog lova na vještice i optužuje Ministarstvo pravosuđa za pristranost.

Nakon što je protiv Trumpa u New Yorku podignuta optužnica zbog zataškavanja izvanbračne afere, anketa Ipsosa i Reutersa je pokazala da je mu je porasla prednost pred ostalim republikanskim kandidatima za predsjedničku nominaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene