Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OČEKUJU SE IMENOVANJA

Trump za državnog odvjetnika odabrao prokazanog rasista, koji "ljudska prava ne želi gurati u grlo ljudima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump odlučio je koga će sve imenovati za državnog odvjetnika, direktora CIA-e i savjetnika za za nacionalnu sigurnost. Formalna imenovanja očekuju se kasnije tijekom dana.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump navodno je odlučio da će senator Jeff Sessions biti državni odvjetnik, zastupnik Mike Pompeo direktor CIA-e, a general Mike Flynn savjetnik za nacionalnu sigurnost, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nimalo diplomatski Milanović o posjetu državnog tajnika SAD-a: "Dolazi nam probati uvaliti američke avione, to je smisao" Američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP) GOVORIT ĆE I O AVIONIMA Američki državni tajnik stiže u Dubrovnik, hoće li objaviti da nam više ne trebaju vize za SAD?

Dužnosnik blizak Trumpu, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da će ta imenovanja biti formalno objavljena kasnije tijekom dana. Sva trojica prihvatila su Trumpovu ponudu, dodao je.

Izabravši Sessionsa za državnog odvjetnika, Trump će nagraditi lojalista čije su krajnje desne i ponekad zapaljive izjave o imigraciji bile slične njegovim. Sessions se protivi bilo kakvoj mogućnosti da ilegalni imigranti dobiju državljanstvo i otvoreno je podržavao Trumpovo obećanje da će sagraditi zid na granici s Meksikom.

Sessions (69), bivši državni odvjetnik Alabame i savezni tužitelj za južni okrug Alabame, primio je telefonski poziv kojim mu je ponuđena ova dužnost, izvijestio je CBS News.

Ovaj izbor tim je kontroverzniji ako se ima na umu da je Sessions ranije odbijen za suca zbog navodnog rasizma. Sessions, dugogodišnji podržavatelj Trumpa, odbio je optužbe za rasizam. Nakon što je Trump izabran za predsjednika, susreo se sa Sessionsom. Trumpov glasnogovornik kazao je kako je "bio impresioniran Sessionsom i njegovim fenomenalnim rezultatima u pravobraniteljstvu Alabame".

Senatski Odbor za pravosuđe odbio je njegovo imenovanje za suca zbog nekoliko stvari: ustvrdio je kako je bijeli odvjetnik koji ima klijenta crnca "izdajnik svoje rase"; kazao je kako je jedini problem koji on ima s Ku Klux Klanom to što ta zloglasna rasistička grupa koristi drogu; nazvao je odvjetnika crnca "dječakom" i kazao mu da "pazi što će reći bijelim ljudima"; nazvao je dužnosnika lokalne samouprave "crnčugom"; ustvrdio je da su udruge za zaštitu ljudskih prava "neameričke", optužio ih da uče Amerikance neameričkim vrijednostima i da su inspirirane komunizmom te ustvrdio da žele "ljudska prava nagurati u grlo ljudima", donosi Independent.

Bloomberg je javio da je Trumpov savjetnik nazvao senatora Teda Cruza, također mogućeg kandidata za tu dužnost, u četvrtak navečer kako bi mu rekao da će je ipak dobiti Sessions.

"Dok Donald Trump to ne kaže, nije službeno", rekao je, međutim, glasnogovornik Republikanskog nacionalnog odbora Sean Spicer za CNN.

Vojni veteran Sessions je član senatskog Odbora za oružane snage i predsjednik njegova Pododbora za strateške snage.

Član Kongresa već 20 godina, mogao bi ipak naići na otpor Senata. Godine 1986., Sessions je, naime, postao tek drugi kandidat u 50 godina koji nije potvrđen za saveznog suca zbog svojih rasističkih izjava. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene