Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VEĆE KAMATE

POVIJESNI RAST Dolar se gotovo izjednačio s eurom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon FED-ove najave rasta kamata od tri posto u naredne tri godine, dolar se gotovo izjednačio s eurom, što nije zabilježeno još od 2002. godine.

Euro, jen i funta u petak su se malo oporavili nakon što im je vrijednost pala tri posto u odnosu na dolar. Pad valuta u odnosu na dolar dogodio se nakon što su američke Federalne rezerve (FED) najavile rast kamata u idućoj godini.

Prema najavama FED-a kamate bi u iduće tri godine s dosadašnjih 0,24 posto trebale rasti na tri posto. Istovremeno, Europska središnja banka zadržala je nultu kamatnu stopu na euro, što je dovelo do velikog rasta dolara u odnosu na euro. Tako je u četvrtak odnos dolara i eura iznosio 1,04, što je najmanja razlika između ovih valuta od 2002. godine, javlja Reuters

Rast dolara pogoduje izvoznicima u SAD, ali nepovoljno utječe na uvoz robe iz Amerike, posebno na cijenu nafte, čelika i željeza. 

Trend rasta dolara u odnosu na euro traje posljednjih nekoliko godina i neki stručnjaci tvrde da je razlog tome odvajanja ekonomskih kretanja SAD-a i Europe. SAD nakon krize bilježi solidan rast i jako nisku stopu nezaposlenosti.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene