Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju za ruski medij

Dodik hvali Putina: "On je podigao Rusiju, svijet treba njegov humani politički pristup"

Vladimir Putin i Milorad Dodik
Vladimir Putin i Milorad Dodik Foto: Afp
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za proruski medij izjavio je da opravdava rusku agresiju na Ukrajinu te je nahvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je kako je agresija Rusije na Ukrajinu opravdana, a ruskog predsjednika Vladimira Putina hvalio je kao zagovornika "humanog političkog pristupa".

U intervjuu za portal ruskog provladina medija Russia Today (RT), čije je emitiranje zabranjeno u Europskoj uniji, Dodik je izjavio kako Moskva vodi ispravnu vanjsku politiku pa je tako imala pravo na odluku da napadne Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

"Vjerujemo da Moskva vodi ispravnu politiku i da je, braneći svoj suverenitet, imala pravo procijeniti prijetnje koje za nju postoje. A ako netko vjeruje - a to su prije svega SAD i Velika Britanija - da ima pravo potpuno podjarmiti Ukrajinu, čineći je odskočnom daskom za napad na Rusiju, onda je Moskva imala sve razloge barem zaštititi ogroman broj Rusa koji žive u Ukrajini i kojima su kijevske vlasti oduzele pravo na ruski jezik", izjavio je Dodik.

Aktualni predsjednik Republike Srpske i dosad je otvoreno podupirao Rusiju, no u odnosu na rat protiv Ukrajine bio je oprezan, govoreći kako žali zbog tog sukoba jer u njemu svi pate, no sada je prvi put otvoreno branio rusku agresiju koristeći argumentaciju za kojom posežu u Moskvi.

Dodik je kazao i kako se nada da će Rusija iz ovog rata izići ojačana te da će takva biti u stanju "obuzdati nakaradni liberalni Zapad".

Kaže i kako bi volio bih da Putin dobije maksimalnu potporu na predstojećim predsjedničkim izborima.

Pročitajte i ovo Zapaljen tanker DRAMA U CRVENOM MORU FOTO Gori naftni tanker pogođen projektilom hutista: "Vojni brodovi stižu u pomoć"

"Putin je podigao Rusiju, to je sigurno. Tako ja to vidim. A ono što svijet sada treba jest Putinov humani politički pristup", izjavio je Dodik, koji je ranije najavio kako će 17. veljače putovati u Rusiju kako bi se tamo sastao s Putinom i s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Za Europsku uniju kazao je kako je zapala u "kulturnu regresiju te promiče ono što je protivno ljudskoj prirodi", a opisao ju je kao američkog vazala.

SAD je pak optužio da vodi hibridni rat protiv Republike Srpske nametanjem sankcija i otežavanjem pristupa tom entitetu međunarodnim financijama.

"Imam informaciju da SAD bespilotnim letjelicama nadzire sve strateške ciljeve u Republici Srpskoj. Pokušavaju nas zastrašiti i pokazati da su sila koja nam u trenu može sve", izjavio je Dodik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene