Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje sigurnosti

Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

Ilustracija
Ilustracija Foto: Tomislav Kristo/Cropix
Black Hawk vojni je višenamjenski helikopter i koristi se u tridesetak zemalja.

Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju helikoptera Black Hawk i s tim povezane opreme i usluga Hrvatskoj u okviru ugovora čija je vrijednost procijenjena na 500 milijuna dolara, objavio je Pentagon u petak.

U priopćenju Agencije za sigurnosnu suradnju američkog ministarstva obrane navodi se da je Hrvatska zatražila osam helikoptera Black Hawk.

"Predložena prodaja podržat će vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO saveznika koji je i dalje važna snaga za političku stabilnost i gospodarski napredak u Europi. Predložena prodaja poboljšat će sposobnost Hrvatske da odvrati sadašnje i buduće prijetnje i podupre koalicijske operacije, kao i promicati interoperabilnost sa Sjedinjenim Državama i drugim snagama NATO-a", navodi se u priopćenju i dodaje da Hrvatska neće imati teškoća s integracijom te opreme u svoje oružane snage.

Pročitajte i ovo Poticajna priča - 5 Osobe s invaliditetom Antonijeva borba traje 10 godina, a mogao bi biti inspiracija mnogima: "Imam i ja svojih mana, ali imam i želje i potrebe"

State Department ranije je odobrio Hrvatskoj prodaju dvaju helikoptera Black Hawk UH-60M i pripadajuće opreme za 115 milijuna dolara, a nakon toga SAD je donirao Hrvatskoj još dva helikoptera, koja su stigla 2022.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene