Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siromašan Božić

Do toga je došlo: Lisabon ove godine neće paliti božićna svjetla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za europske zemlje u jeku financijske krize, Božić ove godine neće biti svjetlucava proslava kakva je bila prijašnjih godina. Ali - ne štede svi.

Ulice glavnog grada Portugala u ovo doba godine obično su nakićene božićnim ukrasima i svjetlima, ali ove godine vlasti su odlučile da se prosinačke proslave mogu slaviti i mnogo skromnije nego do sada. Naime, božićna svjetla neće se paliti, javlja AP.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin GRBIN UZVRAĆA UDARAC Prepirka oko slogana ide dalje: "Prije Grabar-Kitarović taj slogan je imao..." Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra''

Na taj će način gradski budžet u svojoj blagajni zadržati i do 700.000 eura, koliko je potrošeno prošle godine za svrhu božićnog ukrašavanja grada.

Dizajnerica, Catarina Pestana, odlučila je da njezin grad ipak ne bi trebao biti potpuno ogoljen u ovo doba godine. Stoga je pomogla u stvaranju sedam umjetničkih instalacija, od šarenih kišobrana do velike zvijezde postavljene na tlo.

Prolaznicima je također omogućeno da svoj grad učine raskošnijim pred Božić tako što i oni mogu sudjelovati u izradi raznih ukrasa. Osim što će uštedjeti na božićnim ukrasima, portugalske vlasti isplatit će samo polovicu božićnice.

Božićna oglašavačka kampanja koja na krizu gleda iz humorističnog kuta nasmijala je mnoge Lisabonce. Na jednom posteru slika je njemačke kancelarke Angele Merkel koja drži bocu alkohola, a pokraj nje piše: 'Draga Angela, Portugal radi najbolje što može. Sretan Božić.' Portugal je, naime, dobio pomoć EU od 78 milijardi eura.

Božićnih ukrasa će biti, ali ne  koliko i prijašnjih godina – stav je Španjolske u krizi. Sa stopom nezaposlenosti od 21,5 posto, gradsko vijeće Madrida odlučno je u štednji. Od 2,5 milijuna eura koji su potrošili prošle godine, ove će godine potrošnju smanjiti za 15 posto.

No, iako je kriza zahvatila gotovo sve države, postoje mjesta na kojima se na božićnom ukrašavanju ne štedi. Tako se u SAD-u svako malo pale svjetla na božićnim drvcima smještenih na glavnim trgovima gradova diljem zemlje. Američki političar John Boehner, tako je jučer upalio svjetla na božićnom drvcu u Washingtonu.

Božićno ruho dobio je i najpoznatiji muzeja u svijetu, Musee du Louvre u Parizu, na kojem su također upaljena božićna svjetla.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene