Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blizu granice

Ekipa Dnevnika Nove TV ušla u vojnu bazu u Litvi, u kojoj su hrvatski vojnici: "Svi znamo zašto smo tu"

Aktualno Galerija U vojnoj bazi NATO-a, ilustracija - 5 U vojnoj bazi NATO-a, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr U vojnoj bazi NATO-a, ilustracija - 6 U vojnoj bazi NATO-a, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr U vojnoj bazi NATO-a, ilustracija - 7 U vojnoj bazi NATO-a, ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr U vojnoj bazi NATO-a, ilustracija - 4 U vojnoj bazi NATO-a, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 U vojnoj bazi NATO-a, ilustracija - 3 Galerija 1/8 >>
Dan prije velikog NATO-va summita u Vilniusu ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je hrvatske vojnike, koji su u Litvi, blizu granice s Bjelorusijom. Sudjeluju u čuvanju te zemlje od agresije iz susjedne Bjelorusije ili Rusije.

U šumi središnje Litve, stotinjak kilometara od granice s Bjelorusijom, među 1500 vojnika međunarodne borbene grupe kojoj je zadatak štititi Litvu od potencijalnog napada iz Bjelorusije ili Rusije, uči, razvija se i održava formu 180 hrvatskih vojnika.

"Za vojnika to znači iznimno mnogo puno. Vojnik skupi jako puno iskustva, vojničkog znanja, također poznanstava", kaže Frano Šesto zapovjednik satnije.

Šesto je ekipi Dnevnika Nove TV pokazao i primjerke borbenih vozila s kojima vježbaju među kojima je i hrvatsko oklopno vozilo Patria. Istaknuo je da 15 hrvatskih vozila posebno dobro funkcionira u vježbama s modernim norveškim oklopnim vozilom na gusjenicama.

S ove misije, kažu, nose iskustva koja bi trebala koristiti u razvoju njihovih osobnih vojničkih karijera, a i unaprijediti znanja hrvatskih postrojbi u kojima će ubuduće služiti.

Pročitajte i ovo Ante Letica, bivši čelnik SOA-e "Treba mijenjati zakon" Ante Letica o privremenom rješenju za VSOA-u: "Bitno je smanjena operativno-tehnička mogućnost"

Litva ima gotovo 700 kilometara dugu granicu s Bjelorusijom, u koju su navodno, posljednjih nekoliko tjedana, počelo pristizati nuklearno oružje i plaćenici Wagnera. Poljska i litavska vlada ustvrdile su da to zahtijeva ozbiljan odgovor NATO-a. Vojnicima u bazi nije se mnogo toga promijenilo.

Od 2017. do danas Hrvatska je u Litvu triput slala kontingent na šest mjeseci. Odvojenost od obitelji, život na udaljenim mjestima, nekad i u težim uvjetima smatra se dobrim uvjetima za vojnika.

"Svi znamo zašto smo tu, koja je naša svrha ovdje. Da će ovo završiti, da ćemo se vratiti svojim obiteljima. To je samo jedan od motiva da budemo ovdje što bolji", rekla je natporučnica Marija Bortek.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jeziva snimka Užas u dječjem domu na istoku Hrvatske: Dok djeca plaču, odgojiteljica viče - ''Dobit ćeš po pi*ki, začepi gubicu!''

Ovih su dana hrvatske vojnikinje i vojnici jedini kontingent koji će povodom summita u NATO-u primiti dva visoka posjeta državnog vrha. Razlog je raskol između vlade i predsjednika koji očigledno postaje vidljiv i u inozemstvu. Na euroatlantskom summitu najviše razine, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene