454383
454383
454383
454383
454383

PODUHVAT LIJEČNIKA KOJI SE PAMTI Djevojčica koja je rođena dva puta

  • , 22.10.2016., 17:03
  • Autor:
  • komentara

Na rutinskom ultrazvuku u 16. tjednu trudnoće Margaret Boemer saznala je da njezina beba ima tumor.

 
 
 
 
Beba (Foto: Guliver/Thinkstock)
Beba (Foto: Guliver/Thinkstock)

''Vidjeli su nešto na ultrazvuku. Liječnik nam je rekao da je fetus teško bolestan te da ima sakrokokcigealni teratom. Bio je to šokirajuće i zastrašujuće, jer nismo znali što to znači niti kakve su dijagnoze'', rekla je majka Margaret Boemer iz američke savezne države Teksas, objavio je CNN.

Sakrokokcigealni teratom je tumor koji se razvija na fetusu prije rođenja na predjelu trtice. ''To je najuobičajeniji tumor kojeg vidimo kod novorođenčadi. Ali unatoč tome, još je uvijek vrlo rijedak općenito gledajući novorođenu djecu'', rekao je dr. Darrell Cass iz dječje bolnice u Teksasu. Prema statistikama događa se kod jednog od 35.000 novorođenih.

Međutim, u ovom slučaju tumor je brzo rastao kod još nerođene djevojčice i svakim je danom stanje bilo sve lošije. Pojedini liječnici su majci predlagali da pobaci jer izgledi da će dijete do kraja trudnoće biti rođeno živo bili su mali, ali dr. Cass pronašao je način kako da pomogne djetetu. Odlučili su se za fetalnu operaciju.

''Sa 23 tjedna, tumor je blokirao srce i izazivao zastoje srca, pa su nam preostale mogućnosti da ili dopustimo bolesti da preuzme tijelo ili da napravimo fetalnu operaciju. Bila je to laka odluka za nas – htjeli smo joj dati život'', ispričao je dr. Cass.

Hitna fetalna operacija izvedena je u gotovo 24. tjednu trudnoće. Tada je tumor bio već veličine fetusa. Tijekom operacije koje je trajala pet sati, tumor je uspješno izvađen.

Boemer je trudnoću iznijela do kraja, odnosno do 36. tjedna i carskim rezom je rodila djevojčicu LynLee Hope koja je težila 2,5 kilograma. Osam dana nakon rođenja, liječnici su uklonili ostatke tumora i djevojčica je puštena kući. Dr. Cass kaže da danas, sedam godina nakon operacije malena LynLee dobro napreduje.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se