Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djevojčica ima 15 godina i 210 kilograma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Georgia Davis ima samo 15 godina i 210 kilograma, i kaže kako je hrana njezina ovisnost i sada za nju postala smrtonosna poput ovisnosti o nekoj drogi.

-Liječnici su mi rekli da u bilo kojem trenutku mogu umrijeti. Teško mi je sve. Mogu napraviti samo nekoliko koraka prije nego što ostanem bez zraka, a prije par mjeseci liječnici su mi dijagnosticirali dijabetes. Kada se pogledam u ogledalu, rastužim se i plačem. Znam da sam sama kriva za ovo što mi se događa, ali teško mi je prestati jesti. To je poput droge. Neki ljudi odaberu heroin, a ja sam odabrala hranu i sada me ubija, rekla je Georgia Davis.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Slika nije dostupna Izniman uspjeh Najdeblja britanska tinejdžerica uspjela izgubiti 40 kg

Njezina svakodnevna prehrana sastoji se od gotovih jela, sendviča, velike količine kikirikija i prženih krumpirića, čipsa, čokolada, sir, Coca cole i velikih količina mlijeka.

Dnevno takvom prehranom unese oko 13,538 kalorija, dok je prosječnoj 15-godišnjakinji dnevno potrebno 2 000 kalorija i trebala bi težiti oko 57 kilograma.

Zabrinuti liječnici rekli su joj da mora težinu spustiti na 127 kilograma ili će umrijeti. Nije kandidat na operaciju ili neki zahvat jer je još premlada za to.

Sve svoje nade za život polaže u akademiju u SAD-u, poznatu kao jednu od najuglednijih škola za gubljenje kilograma u pretilih tinejdžera.

Georgia se s viškom kilograma bori od svoje 5 godine. Sve je počelo kada joj je umro otac, pa je iz utjehe počela jesti.

- Bila sam jako povezana s njim i strašno mi nedostaje. I tada sam utjehu pronašla u hrani. Počela sam sa slatkišima i čokoladom. Kada sam napunila 7 godina imala sam oko 70 kilograma. U školi su me drugi jako zadirkivali i nazivali debeljucom. Zbog toga sam često plakala i potajno jela kolače. Imam nekoliko dobrih prijatelja u školi koji su mi potpora, ali ostale djevojke jako su okrutne prema meni, kaže Georgia Davis.

Njezin dan započinje u 6 ujutro, s borbom da se ustane iz kreveta.

- Spavam na niskom krevetu, i moram kleknuti prije nego što stanem na noge. Doručkujem veliku zdjelu žitarica, tost sa maslacem i džem. Malo gledam televiziju, prije nego obučem u školsku uniformu koju posebno naručujem na internetu od kompanije koja proizvodi uniforme za pretile ljude. Prije ručka najčešće pojedem nekoliko sendviča sa sirom, dodaje Georgia Davis.

A od nedavno su joj zabranili pristup školskoj kantini, pa u školu nosi sa sobom već pripremljeni ručak.

- Rekli su mi da zbog svoje težine više nisam dobrodošla, ali mi prijatelji često prokrijumčare iz kantine neku hranu, dodaje Georgia Davis.

Kada nije u školi, većinu svog vremena provodi gledajući televiziju uz obavezne grickalice.

Zbog svoje težine ne može se baviti tipičnima za djevojke u njezinim godinama. Pokušala je plesati u školskom disku, ali je pala i izvrnula koljeno. Svu svoju odjeću kupuje preko interneta i nije nimalo slična onoj koju njezine vršnjakinje nose.

Mnogo vremena provodi na internetu, gdje igra igre u kojima živi nekim drugim životom maštajući o tome da će on jednog dana za nju postati stvaran.

Ipak sve bi se moglo promijetniti u rujnu kada odputuje u kamp u SAD-u, gdje će provesti šest mjeseci i pokušati dosegnuti težinu od 127 kilograma. Ostatak kilograma morati će izgubiti sama kad se vrati kući.

Kampovi za pretile dozvoljavaju svakom djetetu da dnevno unese 1200 kalorija, i djeca su obavezna napraviti najmanje 10 000 koraka dnevno. Savjetnici im također pomažu da promijene svoj stav prema hrani.

- Prošli sam Božić provela tamaneći sve što mi je došlo pod ruku. Ovog Božića nadam se da ću jesti samo salatu, dodaje Georgia Davis.

Njezina majka Lesley također se bori sa viškom kilograma. Težila je 196 kilograma, a sada je težinu uspjela spustiti na 127. I smatra se odgovornom za probleme s težinom koje njezina kći ima.

- Dok je bila malena, nije mogla piti obično mlijeko, pa sam joj davala kondenzirano. Pljuvala je dječju hranu, pa sam joj davala konzervirane krumpire. Nismo imali novaca i jela je samo ono što smo si mogli priuštiti. Kada je napunila 4 godine, shvatila sam da nije poput druge djece. Ubrzo joj je umro otac, koji se borio s emfizemom, pa smo obje utjehu pronašle u hrani, rekla je Lesley Davis.

Ona sada živi u strahu da bi mogla izgubiti i nju.

- Ponekad joj njezina lijeva noga izgubi na snazi, pa padne niz stepenice. To mi je jako strašno. Bez obzira na sve, ona će mi uvijek biti lijepa, dodaje Lesley Davis.

Četvrtina dječaka i trećina djevojčica u Velikoj Britaniji imaju problema s pretilošću. Tinejdžerice čine većinu u grupi od milijun pretilih ispod 16 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene