Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveće prijetnje ikad

IZVJEŠTAJ TAJNE SLUŽBE: Džihadisti planiraju velike napade, morali smo hakirati računala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristi Islamske države planiraju nevjerojatno velike napade u Velikoj Britaniji, upozorava britanska obavještajna služba MI5.

Andrew Parker, direktor britanske obavještajne službe MI5 kaže da je trenutačna razina prijetnji od strane džihadista koji žive u Velikoj Britaniji na najvišoj razini koju je vidio u 32 godine svoje karijere, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Također je prvi put javno priznao da je MI5 morao provesti hakiranje kompjutera kako bi slomio komunikaciju džihadista te tako osujetiti napad terorističke mreže.

Ispovijest majke džihadista povratnika - 'Strah me u vlastitom domu'

Prilikom godišnjeg izvještaja o obrani i sigurnosti, Parker je rekao da je u posljednjih 12 mjeseci njegova agencija zaustavila šest terorističkih prijetnji u Velikoj Britaniji te sedam izvan države.

Četiri petine od 4.000 jakih izbora agencije usmjereni su na stopiranje terorističkih napada, s povećanjem broja onih koji su povezani sa Sirijom i lslamskom državom.

'Više od 750 ekstremista iz ove zemlje putovalo je u Siriju, a porast prijetnje ne pokazuje znakove usporavanja. Vidimo prijetnje protiv Velike Britanije kojima upravljaju teroristi u Siriji, one omogućene kontaktima u Siriji i one inspirirane ISIL-ovski sofisticiranim iskorištavanjem tehnologije.

Britanci se brzo radikaliziraju na internetu, a potom ih se ohrabruje da izvode niskotehnološke, ali smrtonosne napade.

Osim toga, u nizu napada u Europi i na drugim mjestima ove godine, vidjeli smo veće ambicije za napadima koji bi izazvali veći broj žrtava', izvijestio je Parker.

Iako se većinom piše o ISIL-u kao terorističkoj prijetnji, Parker kaže da je al-Qaeda još uvijek velika prijetnja te da i oni planiraju velike napade u Britaniji.

'Sve to znači da je prijetnja s kojom se suočavamo danas na razini koju nisam vidio nikada u svojoj karijeri', zaključuje Parker.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene