Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Desetogodišnjak bio uvjeren da je kriv za napad na WTC jer toga dana nije stao na bijelu točku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Desetogodišnji dječak, koji boluje od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, godinama je bio uvjeren da je isključivi krivac za napad na New York i rušenje tornjeva WTC-a 11. rujna 2001. godine.

Dječak je bio uvjeren kako se napad dogodio zato što toga dana nije stao na određenu bijelu točku na cesti.

Pročitajte i ovo Pucnjava i eksplozije u Rusiji Petorica napadača VIDEO Pucnjava i eksplozije u Rusiji: Napad na policajce, sedam mrtvih i četvero ranjenih Ilustracija zatvorili sedam plaža Stravičan napad u plićaku: "Nitko nije vidio da dolazi morski pas"

Stručnjaci smatraju kako je ovo prvi puta da se neki pacijent osjeća krivim za teroristički napad.

U članku objavljenom u stručnom časopisu Neurocase navodi se kako je dječak, koji uz već spomenuti poremećaj boluje i od Touretteovog sindroma, bio rastrgan krivnjom nakon napada.

Psihologinja Mary Robinson objašnjava kako su poremećaji dječaka 'silili' da svakodnevno obavezno stane na jednu određenu bijelu točku na cesti.

No, toga dana zaboravio je na to te je zaključio kako je do katastrofe došlo upravo zbog toga, a sebe je smatrao krivcem.

Sve do tog događaja, kaže Robinson, dječak je odlično napredovao u svakodnevnom i školskom životu, unatoč svojim tegobama.

No, nakon terorističkog napada roditelji su se žalili da je popustio u školi, da je bio nervozan i mrzovoljan, a njegovo tijelo su pojačano razdirali tikovi tipični za Touretteov sindrom.

Dječaku je tada propisana nova terapija lijekovima te su mu stručnjaci pokušali objasniti kako se napad dogodio prije doba dana kada je on običavao ritualno stati na bijelu točku te da stoga nema nikakvog razloga da za napad krivi sebe.

Inače, opsesivno-kompulzivni poremećaj je stanje u kojem osoba ima potrebu često ponavljati iste radnje, poput pranja ruku ili izbjegavanja pukotina na pločniku.

Za Touretteov simptom, pak, karakteristični su tikovi i provale psovanja, naprimjer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene