Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Odbor prihvatio rezoluciju o genocidu nad Armencima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za vanjske poslove američkoga Kongresa jučer je s 27 glasova za i 21 glasom protiv prihvatio prijedlog neobvezujuće rezolucije kojom je turski pokolj nad Armencima godine 1915. proglasio genocidom, prenose svjetske agencije.

Kongres bi o rezoluciji trebao glasovati sljedećeg mjeseca. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne sviđa im se kritika Turska osuđuje Putinove izjave o armenskom pokolju Slika nije dostupna Po četvrti put Obama opet prekršio predizborno obećanje!

Rezolucija je dobila potporu najmanje polovice članova zastupničkog doma, a odlučno joj se protive Turska i administracija predsjednika Georgea Busha.

Turski predsjednik Abdullah Gul tekst je odmah ocijenio
neprihvatljivim, dok je turska vlada u priopćenju koje je izdalo
ministarstvo vanjskih poslova upozorila da je riječ o "neodgovornom koraku koji će otežati odnose s prijateljem i saveznikom, kao i dugogodišnje strateško partnerstvo".

Američki State Department izrazio je žaljenje jer je Odbor za vanjske poslove izglasao rezoluciju.

"Administracija se i dalje energično protivi rezoluciji koja samo može pogoršati odnose između SAD-a i Turske i naškoditi američkim interesima u Europi i na Bliskom istoku", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. 

>> Rice: Rezolucija o armenskom "genocidu" je vrlo "problematična"

Uoči glasovanja američki predsjednik Bush upozorio je da rezolucija "nije pravi odgovor na taj povijesni masovni pokolj" i jer bi "njezino prihvaćanje nanijelo veliku štetu odnosima s ključnim saveznikom u NATO-u, kao i ratu protiv terorizma", rekao je američki predsjednik Bush uoči glasovanja u odboru.
Slično su mišljenje uoči glasovanja izrazili i američka državna
tajnica Condoleezza Rice i ministar obrane Robert Gates koji su predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi poslali pismo u kojemu su istaknuli da bi prihvaćanje rezolucije bilo problematično za sve što SAD nastoje postići na Bliskom istoku.

Gates je naglasio da bi rezolucija ugrozila slanje opreme i goriva kroz Tursku u Irak. Rezolucija se, naime, pojavljuje u trenutku kad su odnosi između SAD i Turske posebno osjetljivi jer se Ankara priprema na ofenzivu protiv kurdskih pobunjenika na iračkoj granici. 

Armenci optužuju Tursku za genocid, koji podrazumijeva sustavni i organizirani plan istrjebljenja armenskog naroda u kojemu je pobijeno 1,5 milijuna ljudi. Turska pak kaže da su Armenci, kao i mnogi drugi, bili žrtve nereda koji je vladao zadnjih godina Otomanskoga Carstva.

Mnoge vlade, parlamenti, organizacije i mnoge američke države službeno su priznale da su Armenci bili žrtve turskog genocida.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene