Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granični spor

"Kormilar arbitražne barke": Juncker će pozvati Plenkovića i Cerara u Bruxelles

Savudrija (Foto: Pixell)
Savudrija (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvat će do kraja siječnja na razgovore u Bruxelles premijere Slovenije i Hrvatske, Miru Cerara i Andreja Plenkovića, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

U članku "Juncker kao kormilar arbitražbne barke" vodeći slovenski list piše da se Juncker u rješavanje arbitražnog spora dviju država trebao uključiti pošto je Zagreb odbacio ranije predloženu posredničku misiju potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa s kojim Hrvatska nije željela razgovarati.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

Pozivajući se na slovenske izvore, list piše da je u Komisiji to izazvalo dosta nelagode.

Kako su isti izvori za "Delo" naveli prilikom jučerašnjeg boravka predsjednika Boruta Pahora u Bruxellesu, Slovenija inzistira da bi Juncker morao inzistirati na sazivanju takvog sastanka s oba premijera i u slučaju da bi iz Zagreba "dolazili signali da ne želi razgovarati o implementaciji presude".

Pahor je u utorak na brifingu za slovenske novinare kazao da je sugovornike u Bruxellesu opomenuo da Hrvatska neprihvaćanjem implementacije arbitražne odluke krši svoj pristupni ugovor s Europskom unijom i pravo EU-a, što bi mogao biti temelj za eventualnu tužbu protiv Hrvatske.

Pahor očekuje da će biti potrebno više sastanaka slovenske i hrvatske strane na visokoj razini i da treba ustrajati ako prvi pokušaj i ne bude uspješan, no da će arbitražna presuda u svakom slučaju na kraju ostati važeća.

"Slovenija ima arbitražnu presudu, a Hrvatska obvezu da je poštuje", kazao je novinarima u Bruxellesu slovenski predsjednik.

Ako u dogledno vrijeme ne bi uspjeli pregovori o implementaciji presude, a ona za Sloveniju nema alternative, Slovenija bi Europskoj komisiji uputila pismo s opisom prekršaja i graničnih incidenata, što bi bio uvod u moguće pokretanje postupka pred sudom EU-a u Luksemburgu.

Prema predviđenoj proceduri, Komisija bi na takvo pismo trebala reagirati i odgovoriti u roku od tri mjeseca.

Pahor je zagovornik dijaloga i što boljih odnosa s Hrvatskom, o čemu će, kao i o arbitraži, u subotu govoriti s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja će biti među gostima svečanog ručka koji slovenski predsjednik priređuje u povodu početka svog drugog predsjedničkog mandata, piše "Delo".

Tolušić: I hrvatska policija ima snimljene slovenske ribare u prekršaju

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da nijedna kazna koje navodno hrvatskim ribarima u Savudrijskoj vali pišu slovenski inspektori nije došla u Hrvatsku, a ako i stigne, kaže da i hrvatska policija ima snimljene slovenske ribare u prekršaju. 

Tolušić je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" izjavio je da ne postoji razlog zašto bi netko kažnjavao hrvatske ribare koji ribare u Savudrijskoj vali.

"Zbog nezakonitog ribolova sigurno ne, jer da bi uopće mogli govoriti o nezakonitom ribolovu, morate tu brodicu zaustaviti, pregledati što je taj ribar ulovio, tako da to ne dolazi u obzir. Nekakav nezakonit prelazak granice, mislim da je to također u sferi dnevno političke priče i prepucavanja", naglasio je ministar poljoprivrede.

Istaknuo je da niti jedna kazna nije došla na hrvatsku stranu, a ako i dođe, mora doći službenim putem, putem Ministarstva pravosuđa.

"Vjerujem da neće doći niti jedna, jer nemojmo zaboravit, i hrvatska strana i hrvatska policija također ima snimljene slovenske ribare u prekršaju. Međutim, mi ne želimo poduzimati jednostrane akcije", rekao je Tolušić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene