Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratovi SAD-a

Dan sjećanja: Obama pozdravio američke junake koji su pali na bojišnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je u ponedjeljak, u povodu Dana sjećanja "junake koji su pali" na bojišnici, braneći pritom svoju odluku o povlačenju američkih vojnika iz Afganistana i Iraka.

Obama je pozdravio "junake koji su živote dali u korejskim planinama, vijetnamskim džunglama, pustinjama Bliskoga istoka" i na brojnim drugim frontovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Vibor Vlainić Pogled u realnost Analiza napetosti na Bliskom istoku: Kakav je odnos snaga između SAD-a i Irana i tko bi u velikom ratu izvukao deblji kraj?

"Za mnoge među nama ovaj Dan sjećanja ima posebno značenje, jer je prvi nakon našeg rata u Afganistanu. Ovo je prvi Dan sjećanja u 14 godina kada kopnene vojne snage Sjedinjenih Država nisu angažirane ni u jednom većem sukobu", istaknuo je.

Predsjednik Obama, dobitnik Nobelove nagrade za mir, održao je obećanje iz predizborne kampanje o tomu da će prekinuti rat u Afganistanu u kojemu je ubijeno 2.200 Amerikanaca i gdje je sada u neborbenim misijama angažirano oko 10.000 američkih vojnika.

Washington odlučio: SAD ostaje uz Irak u borbi protiv džihadista IS-a

Obamine izjave uslijedile su u trenutku kada se sve češće čuju pozivi na pojačano sudjelovanje SAD-a u Iraku.

Brojni zastupnici i analitičari potiču Obamu da na terenu u Iraku i u Siriji razmjesti veći broj vojnika, što on odbija, a potporu u borbi protiv IS-a i Al Kaide pruža napadima iz zraka i diplomatskim naporima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene