Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti suspenzija pogodnosti

Dan Preda: BiH mora do kraja godine dopustiti bescarinski uvoz iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija očekuje od Bosne i Hercegovine da do kraja godine prilagodi svoj privremeni trgovinski sporazum kojega ima s Bruxellesom i tako omogući njegovu primjenu i na robe koje se izvoze iz Hrvatske, a ukoliko toga ne bude vlasti BiH vjerojatno će se suočiti sa suspenzijom pogodnosti koje trenutačno uživaju u trgovini s drugim državama-članicama Unije, upozorio je izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda.

"EU očekuje od BiH da pokaže neophodnu fleksibilnost i omogući prilagodbu Privremenog trgovinskog sporazuma odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kada on stupi na snagu, i to prije kraja 2015. godine. Taj je rok od velikog značenja jer je Europska komisija predložila privremenu suspenziju autonomnih trgovinskih preferenci od 1. siječnja 2016. godine ako se do tog datuma ne finalizira prilagodba trgovinskih koncesija. To znači da bi BiH trebala okončati pregovore o tom otvorenom pitanju", kazao je Dan Preda u intervjuu kojega je u utorak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Pročitajte i ovo Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo" Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces"

Vlasti BiH do sada su odlučno odbijale provesti prilagodbu Privremenog trgovinskog sporazuma s Unijom kako bi se njegove odredbe primjenjivale i na Hrvatsku jer drže kako bi u tom slučaju bescarinski uvoz hrvatskih proizvoda ugrozio domaću proizvodnju, posebice onu vezanu za poljoprivredu i prehrambeni sektor.

Hrvatska je prije ulaska u Europsku uniju kao članica CEFTA-e svoje proizvode u BiH mogla izvoziti bez ograničenja i bez plaćanja carina, kao i na tržišta ostalih članica CEFTA-e. Nakon ulaska u EU Hrvatska je morala izići iz CEFTA-e te je izgubila preferencijalni carinski tretman. Od tada ona ima pravo, prema tumačenju Europske komisije, koristiti kvote za izvoz u BiH koje su ranije odobrene državama članicama EU, čemu se pak u BiH protive strahujući da to znači prekomjerni uvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske koji bi ugrozio domaće tržište.

Dan Preda je istaknuo kako EU na tome inzistira te kako nema razloga da BiH ne postupi onako kako su već postupile druge države regije prilagođavajući se ulasku Hrvatske u EU.

"Sve druge zemlje zapadnog Balkana dogovorile su protokole o prilagodbi s EU, a BiH je jedina iznimka", kazao je Dan Preda dodajući kako su vlasti BiH odgovorne jer se već dvije godine odbijaju uključiti u pregovore na temelju davno uspostavljene metodologije kojom se tretira tzv. tradicionalna trgovina.

Istaknuo je kako EU ne želi suspenziju trgovinskih odnosa s BiH, ali je istodobno dodao kako bi u takvom slučaju najviše štete imala upravo BiH jer ona 72 posto svog izvoza plasira upravo na tržišta država-članica Unije.

Dan Preda je kazao kako je EU veoma zainteresirana za jačanje ukupnih odnosa s BiH, a u tome sudjeluje i Europski parlament, koji bi u četvrtak trebao donijeti i posebnu rezoluciju o tome.

Rezolucija uglavnom poziva vlasti i političare u BiH na bržu provedbu reformi, no sadrži i dijelove koji na prijedlog nekih hrvatskih europarlamentaraca govore o nužnosti ustavnih promjena odnosno "federalizacije" zemlje.

Dan Predino je tumačenje kako takve dijelove rezolucije, koji u BiH već izazivaju različite reakcije, treba tumačiti "veoma oprezno". "Jasno se kaže da bi prioritet trebalo dati gospodarskim i socijalnim reformama", kazao je Dan Preda dodajući kako je svima jasno da se unutarnji ustroj BiH može mijenjati jedino na temelju odredbi iz Daytona kojima je definirano da je za to potrebna suglasnost sva tri konstitutivna naroda. "Europski parlament neće biti taj koji će ga mijenjati. To je sasvim sigurno", kazao je Dan Preda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene