Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnjica ustanka protiv okupacije

Dalaj lama: Tibetanci iskusili pakao na zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineska vlast u Tibetu uzrok je smrti stotina tisuća Tibetanaca, izjavio je Dalaj lama u indijskom gradu Dharamsali u govoru kojim je obilježio 50. godišnjica ustanka u Tibetu.

Pred tisućama okupljenih on je rekao da je nakon okupacije Tibeta uslijedila takva vladavina, uključujući kulturnu revoluciju, koja je opustošila to područje u Himalajima. 'To je Tibetance bacilo u takve duboke patnje i teškoće da su doslovno iskusili pakao na zemlji', dodao je on, napominjući da matičnoj kulturi prijeti nestanak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dalaj lama: Nitko nema pravo "ušutkavati" prosvjednike Slika nije dostupna Tibetski redovnici prosvjeduju pred stranim novinarima

Unatoč teškim optužbama na račun kineskih vlasti on je ponovio da poziva na mirnu promjenu stanja i da podupire 'srednji put' koji poziva na znatnu autonomiju pod kineskom vlasti. Pojačanim nadzorom granica i 'velikim zidom' protiv svakog separatizma, kineske vlasti žele spriječiti izbijanje nemira u utorak, na 50. godišnjicu ustanka protiv okupacije Tibeta, a radikalne tibetske skupine u egzilu planiraju održati masovne prosvjede u Indiji.

Obljetnica dvotjednog ustanka podignutog 10. ožujka 1959., a okončanog bijegom duhovnog vođe Dalaj lame u egzil u Indiju, poklapa se s godišnjicom lanjske pobune protiv kineskih vlasti u kojoj je 1.200 Tibetanaca nestalo, kako tvrde skupine za neovisni Tibet. 'Moramo sagraditi Veliki zid u našoj borbi protiv separatizma i očuvati jedinstvo Majke-domovine', rekao je u Pekingu kineski predsjednik Hu Jiantao uoči godišnjice, prenosi Reuters.

Kinezi pojačali sigurnost, najavljeni spektakularni prosvjedi

Hu je tom prigodom primio i pozdravio upravo tibetanske izaslanike na godišnjoj sjednici Svekineskog narodnog kongresa. Fun Hongyju, dužnosnik kineskog ministarstva za javnu sigurnost granica objavio je da su vlasti, 'da bi jamčile sigurnost Tibeta, rasporedile vojnike zadužene nadzirati međunarodne granice Tibeta'. Područje Himalaje, u kojem je kineski Tibet, graniči s Indijom, Nepalom , Butanom i Mijanmarom.

U indijskome gradu Dharamsali radikalne skupine Studenti za slobodni Tibet, kao i Kongres tibetske mladeži, najavile su 'spektakularne' prosvjede u gradovima Indije, među ostalima i u prijestolnici New Delhiju, prenosi agencija AFP. Te skupine zagovaraju neovisnost Tibeta i ne pristaju na običnu samoupravu kakvu zagovara Dalaj lama. Više od 100.000 Tibetanaca živi u egzilu u Indiji, a većina njih nije nikada kročila na Tibet. Osim komemoracije pobune iz 1959., ovaj tjedan navršava se godinu dana od izbijanja nemira u glavnome gradu Tibeta, u Lhasi, koje su pokrenuli budistički monasi, a prosvjedi su zahvatili i druge kineske pokrajine u kojima žive Tibetanci.

Kineska represja

U napadima započetima 14. ožujka na trgovine i radnje što ih u Lashi drže pripadnici naroda Han (Kinezi) te muslimanski Hui, poginulo je 19 osoba. Slijedila je kineska represija s 200 ubijenih Tibetanaca, tvrde skupine u izbjeglištvu. Kineske vlasti tvrde, međutim, da su primijenile minimalnu silu i da su privele 953 osoba od kojih su 76 osuđene. Međunarodna kampanja za Tibet, sa sjedištem u Washingtonu, navodi da je u tim nemirima nestalo više od 1200 osoba.

Agencija AFP donosi u povodu obljetnice intervju s 83-godišnjim Ratuom Ngawangom, koji je bio tjelohranitelj Dalaj lame i u svojoj je knjizi opisao prve godine otpora kineskoj vlasti na Tibetu, Dalaj lamin bijeg 17. ožujka te dolazak u Indiju i polustoljetni egzil. Dalaj lama naselio se u Indiji zahvaljujući političkom azilu što mu ga je dodijelio prvi premijer neovisne Indije Jawaharlal Nehru.

Tko potiče nemire?

Kina optužuje Dalaj lamu za poticanje prošlogodišnjih nemira, no 73-godišnji duhovni vođa protivnik je nasilja i zagovara samoupravu pod kineskom vlašću, zbog čega ga osuđuju radikalne tibetanske skupine u egzilu. Njemački dnevnik Frankufurter Rundschau citirao je prošlog tjedna Dalaj laminu izjavu kako je stanje na Tibetu krajnje napeto i da bi u svakome trenutku moglo doći do eksplozije nasilja, prenosi agencija dpa. AFP donosi i reportažu o planinama sjeverozapadne Kine gdje se nalazi Taksar, rodno selo Dalaj lame, za koje ne postoje putokazi. Kineske vlasti priječe pristup rodnoj kući Dalaj lame, čije su fotografije zabranjene na Tibetu, a sve u nastojanju da spriječe svaki trag nekadašnjeg obožavanja budističkog vođe.

Peking protiv Dalaj lame, prosvjedi protiv Kine

Peking je optužio Dalaj lamu da širi glasine o Tibetu i poručio da ne želi odgovarati na 'njegove laži', izvješćuje iz glavnog kineskog grada AFP. 'Klika oko Dalaj lame ne razlikuje istinu od laži. Ona širi glasine', izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu i istaknuo da su 'demokratske reforme na Tibetu najopsežnije i najdublje u njegovoj povijesti'.

Dalaj lama je, povodom 50. godišnjice okupacije Tibeta, optužio Kinu da je od 'Krova svijeta' učinila 'pakao', te da je kineskoj represiji ubijeno više stotina tisuća Tibetanaca.

U Katmanduu, glavnom gradu Nepala, stotine tibetanskih aktivista u egzilu obilježilo je godišnjicu protukineske pobune masovnom molitvom. Molitvi je kod drevnog budističkog hrama u istočnom predgrađu Kathmandua nazočilo 1200 ljudi, javlja dpa.

Tibetanci i njihovi pristaše, prenosi AP, prosvjedovali su protiv Kine diljem azijsko-pacifičke regije, zahtijevajući kraj kineske vladavine na Tibetu. Prosvjedovalo se od Dharamsale u Indiji do Canberre u Australiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene