Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Clinton i Ashton na Kosovu: Dijalog i normalizacija nužni, neovisnost nesporna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton ocijenile su u srijedu u Prištini kako je nužan nastavak dijaloga i normalizacija odnosa sa Srbijom.

Čelnice diplomacija SAD-a i EU doputovale su u utorak navečer u Prištinu iz Beograda, a tijekom jutra su razgovarale s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjaga i s premijerom Hashimom Thacijem.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora Clinton je posebice ukazala na važnost nastavka dijaloga sa Srbijom pozdravivši nedavno upriličen susret kosovskog premijera Thacija i srbijanskog premijera Dačića u Bruxellesu. 'Dijalog je bitan, to jamči dugoročni prosperitet. Radimo zajedno s EU u tom pogledu, a ja želim osobno pozdraviti premijera Thacija, koji je imao političku hrabrost za susret s premijerom Dačićem u Bruxellesu. To je bio hrabar potez', rekla je Clinton pohvalivši kosovsko vodstvo te istaknuvši i predanost kosovske predsjednice demokratskom napretku zemlje i euroatlantskim integracijskim procesima.

Clinton je rekla da je SAD pozvao obje strane na nastavak provedbe postignutih sporazuma i dogovor o novima koji su neophodni za napredak u odnosima dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

>> Clinton i Ashton stigle u Srbiju, analitičari očekuju podršku i pritisak

Američka državna tajnica posebice je istaknula da SAD neće prihvatiti dovođenje u pitanje neovisnosti Kosova niti razgovore o promjeni granica. 'Protivimo se svakom razgovoru o promjenu granica ili ponovnom otvaranju pitanja neovisnosti Kosova. O tome ne može biti razgovora', ponovila je Clinton poruku koju je dan ranije izrekla i u Beogradu.

Američka državna tajnica je istaknula velik napredak koji je Kosovo ostvarilo u kratkom razdoblju izrazivši, zajedno s barunicom Ashton, potporu kosovskim težnjama za integracijom u EU i NATO.

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton rekla je da sve zemlje u regiji trebaju nastaviti svoj put prema integraciji u Europsku uniju.

'Dijalog nije lak bilo za premijera Kosova ili Srbije. Ovaj dijalog ima za cilj izgradnju boljeg života za sve građane, uključujući i one na sjeveru. To se postiže i otvorenim i slobodnim razgovorima. Thaci i Dačić su pokazali hrabrost na sastanak u Bruxellesu', rekla je Ashton. Ona je u razgovorima s kosovskim dužnosnicima kazala da Kosovo i Srbija imaju jasnu perspektivu integracije u EU i da dvije zemlje trebaju pokazati svoju predanost tom putu kroz ispunjavanje kriterija i normalizacije odnosa između njih.

Kosovski premijer, Hashim Thaci izjavio je da je jamčio barunici Ashton i državnoj tajnici Clinton da će Kosovo ispuniti sve kriterije na putu ka integraciji u EU i NATO-u. Izrazio je spremnost kosovskog vodstva da radi na atraktivnim projektima za sjever Kosova ponovivši da prisustvo srbijanskih struktura tamo stvara velike poteškoće.

Kosovska predsjednica Jahjaga u razgovorima s američkom državnom tajnicom i visokom predstavnicom EU istaknula je kako je dijalog jedini način za rješavanje otvorenih pitanja i izgradnju dobrosusjedskih odnosa kao jednog od preduvjeta za članstvo u EU. Pozdravila je održavanje sastanka premijera dviju zemalja kao važan korak ka normalizaciji odnosa. Posebice je istaknula kako vjeruje da proces dijaloga treba biti fokusiran i vremenski ograničen ocjenjujući da će dati dugoročne rezultate ali i ojačati suverenitet i teritorijalni integritet Kosova te je također istaknula kako kosovsko vodstvo ima najbolju ponudu za srpsku zajednicu i njezinu integraciju u kosovske institucije od čega bi oni trebali imati koristi, navodi se u priopćenju o tim razgovorima iz ureda kosovske predsjednice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene