Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena birališta

Crna Gora bira predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Crnoj Gori su u nedjelju ujutro otvorena birališta na drugim po redu predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti 2006. godine.

Na izborima, koji se održavaju po šesti put od uvođenja višestranačja, nešto više od 511.000 punoljetnih građana novog predsjednika države moći će izabrati između dvojice kandidata - aktualnog predsjednika Filipa Vujanovića, predstavnika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i neovisnog kandidata Miodraga Lekića, kojega podupire oporba. Glasuje se na 1.169 biračkih mjesta u 21 općini. Birališta će biti otvorena do 20 sati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija traži počinitelje Stravična poruka Bošnjacima u Crnoj Gori na prostorijama islamske zajednice: "Ovom ludilu mora se stati na kraj" Slika nije dostupna Hrvatska zajednica ostala bez zastupnika u crnogorskom parlamentu

>> VIDEO Crnogorski političar zbog seks skandala podnio ostavku

Tijekom dana DIK će imati četiri konferencije za novinare na kojima će davati postotak izlaznosti, dok će prve preliminarne rezultate, kako se očekuje, već oko 21 sat priopćiti Centar za demokratsku tranziciju (CDT), čijih stotinjak promatrača prati izbore.

Predsjedničke izbore u Crnoj Gori pratit će predstavnici međunarodnih organizacija - Komiteta za otvorenu demokraciju, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Organizacije za demokraciju i ljudska prava te Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Iz DIK-a je priopćeno da je predsjednički izbori stajati 1,2 milijuna eura.

Filip Vujanović, pored pobornika svoje stranke (DPS) računa i na glasove manjinskih stranaka - Hrvatske građanske inicijative (HGI), Bošnjačke stranke (BS) i albanskih stranaka, dok Miodraga Lekića podupiru oporbene stranke, uglavnom iz prosrpskog bloka.

Socijaldemokratska partija (SDP), članica vladajuće koalicije, pozvala je svoje članstvo da ne izlaze na izbore ili da ponište svoj glasački listić, ocjenjujući da, i pored drugačije ocjene Ustavnog suda, Vujanovićeva kandidatura nije ustavna, a prijepor je vezan uz mandat u kojemu je Vujanović dvije godine bio predsjednik u zajedničkoj državi Srbiji i Crnoj Gori, a ostatak mandata je odradio u neovisnoj državi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene