Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dragan Čović o stanju u BiH i regiji

''Puno sam sigurniji da rata neće biti, no ipak treba reći da o tome ne odlučujemo mi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović rekao je u intervju za bosanskohercegovačke novine kako vjeruje da neće doći do novoga rata u BiH i regiji dodajući da o tome ipak odlučuju velike sile.

"Bio sam siguran da neće biti rata ni kada se prethodni dogodio. Danas sam puno sigurniji da ga neće biti, no ipak treba reći da o tome ne odlučujemo mi, nego velike sile. A hoće li to dobaciti do nas, nisam siguran da smo im, na sreću, na bilo koji način zanimljivi", rekao je Čović za subotnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Dragan Čović 30. obljetnica Čović: "Osnivanje Herceg-Bosne iznimno važno za opstanak Hrvata u BiH"

Dodao je kako je za regiju najvažniji mir oko Srbije i Kosova, a nedavne napetosti između tih dviju država povezao je s izborima u Srbiji. Nije međutim isključio mogućnost režiranog 'događanja naroda' u BiH na proljeće kakvo je bilo 2014. godine.

"Za sada ne vidim te ratne razmjere, ali da se nešto slično može organizirati, u to sam uvjeren. Pripremaju se kojekakve prosvjedne igre ili, kako neki vole reći, “događanja naroda” od skoro istih aktera koji su to činili prije tri godine", dodao je predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u toj zemlji.

Čović je zadovoljan odnosom premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prema BiH i položaju Hrvata kazavši kako su jako upućeni u zbivanja u toj zemlji neovisno je li u pitanju gospodarska, politička, sigurnosna situacija ili položaj hrvatskog naroda. Najavio je više susreta koji bi trebali ojačati odnose RH i BiH.

Čović je najavio inicijativu za sklapanje sporazuma s Hrvatskom i Srbijom kako bi se riješilo pitanje procesuiranja branitelja, napose u BiH gdje se govori o tisućama optuženih osoba.

"Naš je strateški cilj pokušati postići sporazume između BiH, Srbije i Hrvatske kako bi se riješilo pitanje procesuiranja branitelja i kako ne bi još 20 godina svi, a osobito branitelji, živjeli u agoniji od progona", rekao je Čović i ocijenio kako se pred bosanskohercegovačkim pravosuđem selektivno vode procesi protiv Hrvata.

Upitan što za njega znači federalizacija BiH koja se ponovno spominje u prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta, Čović je rekao kako se radi o spasonosnom rješenju za državu zastalu u krizama i problemima.

"Federalizacija znači sačuvati BiH, osigurati joj europski put s racionalnijim ustrojem nego što ga imamo danas. Od sadašnja dva entiteta, Distrikta Brčko i deset županija trebamo stvoriti puno racionalniji ustroj BiH. Za naš europski put i NATO od ključnog je značaja imati prohodnost za donošenje važnih odluka. U tome smislu imamo pripremljen prijedlog o četiri federalne jedinice", pojasnio je Čović.

On smatra kako bi se federalizacijom BiH pomoglo ostvarenju pune jednakopravnosti sva tri naroda, uključujući i najmalobrojniji hrvatski. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene