454348
454348
454348
454348
454348

Bez prijetnje novim sankcijama Rusiji, belgijska regija Valonija blokira CETA-u

  • , 21.10.2016., 10:21
  • Autor:
  • komentara

Na summitu zemalja članica Europske unije odustalo se od prijetnje Rusiji dodatnim sankcijama, a još traju pregovori s belgijskom regijom Valonijom koja blokira potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Kanade.

 
 
 
 
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)

Čelnici 28 zemalja članica Europske unije nastaviil summit raspravom o trgovačkoj politici EU-a, nakon što su u četvrtak usvojili zaključke o migracijama i o Rusiji u kojima je snažno osuđena ruska uloga u napadima na Alep ali je izostala prijetnja dodatnim sankcijama. 

Proteklu noć vodili su se pregovori između EU-a i belgijske regije Valonije koja blokira potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA).

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker potvrdio je na konferenciji za novinare u ranim jutarnjim satima da sudjeluje u paralelnim razgovorima s Kanadom i valonskom vladom o CETA-i.

U četvrtak je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio da bi CETA mogao biti posljednji sporazum o slobodnoj trgovini o kojoj EU pregovara, ako propadne već ispregovorani sporazum s Kanadom.

Valonskom blokadom bavili su se i veleposlanici 28 zemalja članica, koji su paralelno sa summitom pokušavali naći rješenje, ali još nema rezultata.

Premijer sjeverne belgijske regije Flandrije Geert Bourgeois oštro je kritizirao valonsku poziciju u pogledu CETA-e. „Očito oni više vole izvoziti oružje u Saudijsku Arabiju, nego jabuke i kruške u Kanadu“, rekao je Bourgeois u četvrtak u flamanskom parlamentu.

Osim Valonije, Bugarska i Rumunjska uvjetuju svoj pristanak viznom liberalizacijom za građane svojih zemalja za ulazak u Kanadu.

Tijekom radne večere, čelnici zemalja EU-a imali su dugu raspravu o odnosima s Rusijom. Iako se u nacrtu zaključaka spominjala mogućnost dodatnih sankcija protiv Rusije zbog sudjelovanja u napadima na Alep, od toga se odustalo zbog protivljenja talijanskog premijera Matea Renzija.

U usvojenim zaključcima, kaže se da „EU razmatra sve opcije koje su na raspolaganja ako se napadi nastave“, dok se ranije u nacrtu zaključaka izrijekom spominjala mogućnost dodatnih „restriktivnih mjera“ prema onima koji podržavaju režim u Damasku. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se