454348
454348
454348
454348
454348

Bez prijetnje novim sankcijama Rusiji, belgijska regija Valonija blokira CETA-u

  • , 21.10.2016., 10:21
  • Autor:
  • komentara

Na summitu zemalja članica Europske unije odustalo se od prijetnje Rusiji dodatnim sankcijama, a još traju pregovori s belgijskom regijom Valonijom koja blokira potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Kanade.

 
 
 
 
 
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)

Čelnici 28 zemalja članica Europske unije nastaviil summit raspravom o trgovačkoj politici EU-a, nakon što su u četvrtak usvojili zaključke o migracijama i o Rusiji u kojima je snažno osuđena ruska uloga u napadima na Alep ali je izostala prijetnja dodatnim sankcijama. 

Proteklu noć vodili su se pregovori između EU-a i belgijske regije Valonije koja blokira potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA).

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker potvrdio je na konferenciji za novinare u ranim jutarnjim satima da sudjeluje u paralelnim razgovorima s Kanadom i valonskom vladom o CETA-i.

U četvrtak je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio da bi CETA mogao biti posljednji sporazum o slobodnoj trgovini o kojoj EU pregovara, ako propadne već ispregovorani sporazum s Kanadom.

Valonskom blokadom bavili su se i veleposlanici 28 zemalja članica, koji su paralelno sa summitom pokušavali naći rješenje, ali još nema rezultata.

Premijer sjeverne belgijske regije Flandrije Geert Bourgeois oštro je kritizirao valonsku poziciju u pogledu CETA-e. „Očito oni više vole izvoziti oružje u Saudijsku Arabiju, nego jabuke i kruške u Kanadu“, rekao je Bourgeois u četvrtak u flamanskom parlamentu.

Osim Valonije, Bugarska i Rumunjska uvjetuju svoj pristanak viznom liberalizacijom za građane svojih zemalja za ulazak u Kanadu.

Tijekom radne večere, čelnici zemalja EU-a imali su dugu raspravu o odnosima s Rusijom. Iako se u nacrtu zaključaka spominjala mogućnost dodatnih sankcija protiv Rusije zbog sudjelovanja u napadima na Alep, od toga se odustalo zbog protivljenja talijanskog premijera Matea Renzija.

U usvojenim zaključcima, kaže se da „EU razmatra sve opcije koje su na raspolaganja ako se napadi nastave“, dok se ranije u nacrtu zaključaka izrijekom spominjala mogućnost dodatnih „restriktivnih mjera“ prema onima koji podržavaju režim u Damasku. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se