Obavijesti Video Pretražite Navigacija
živcirao ga zvuk alarma

Čistač napravio grešku od milijun dolara i uništio znanstveno istraživanje koje je moglo biti revolucionarno

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Više desetljeća napora u istraživanju fotosinteze izgubljeno je u trenu kada je čistač u laboratoriju isključio hladnjak.

Slučaj je završio i na sudu jer istraživači s instituta Rensselaer Polytechnic u New Yorku od tvrtke za koju je radio čistač traže milijun dolara naknade za uništene uzorke koji su se čuvali na temperaturi od -80 °C.

Incident se dogodio 2020. godine kad je čistač isključio hladnjak jer ga je živcirao zvuk alarma, tvrde odvjetnici. Naime, nekoliko dana prije nego što je hladnjak isključen upalio se alarm koji je obavještavao kako je zabilježen porast temperature od tri stupnja. Voditelj istraživanja, profesor Lakshmi, zaključio je kako taj porast neće ugroziti uzorke. S obzirom na to da je tad bila pandemija, popravak hladnjaka nije bilo moguće obaviti odmah, već su servis morali čekati nekoliko tjedana, pa su za to vrijeme na vrata hladnjaka stavili obavijest o alarmu.

  Pročitajte i ovo Ilustracija Lekcija iz Katalonije Ravnopravnost na gradskim bazenima: Ženama više neće zabranjivati toples

"Hladnjak buči jer mu je potreban popravak. Molimo, nemojte ga micati niti isključivati. U ovom području nije potrebno čišćenje", pisalo je u poruci, prenosi BBC.

"Možete pritisnuti dugme alarm/test pet-deset sekundi kako biste ugasili zvuk", pisalo je u nastavku.

No čistač, kojeg je zvuk alarma živcirao, pritisnuo je prekidač za struju. Dok su istraživači primijetili što se dogodilo, temperatura u hladnjaku već je porasla za čak 50 stupnjeva i popela se na -30.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije dobro Opaka bolest sve se više širi! Potvrđena u Posavini: 40-ak svinja bit će eutanazirano

"Većina uzoraka nije se mogla spasiti. Uništeno je više od 20 godina istraživanja", navode odvjetnici, koji ne tuže čistača, već tvrtku koja ga je zaposlila jer ga nije adekvatno educirala o poslu koji je trebao obavljati.

Radilo se o istraživanju fotosinteze koje je moglo iznjedriti revolucionarne rezultate u unaprijeđivanju solarnih panela, tvrde odvjetnici koji zastupaju laboratorij.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene