Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva zemlja

10 činjenica o Grčkoj koje objašnjavaju današnju veliku krizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka ekonomska kriza je gora nego ona na vrhuncu američke Velike depresije.

Tečaj eura potonuo je u ponedjeljak za gotovo 2 posto, a oštro su pale i cijene dionica na svim azijskim burzama jer Grčkoj prijeti bankrot i jer je tamošnja vlada uvela kapitalnu kontrolu kako bi spriječila odljev novca iz banaka. Uslijed kaosa u kojem svjetske burze i zapadni lideri čekaju nastavak situacije koja bi mogla potresti globalnu ekonomiju, Business Insider donosi nekoliko važnih i zanimljivih činjenica o ovoj zemlji. Možda je s njima lakše razumjeti povijest grčke ekonomije koja je i sada pred kolapsom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred referendum UPOZORENJE GRCIMA 'Ako kažete 'ne' štednji, riskirate ostanak u eurozoni' Slika nije dostupna Kriza na vrhuncu Imali još prostora za grčke pregovore s vjerovnicima?

1. Grčku su kroz povijest često potresale dužničke krize, pa je još u 4. st.pr.Kr. 13 grčkih gradova-država posudilo sredstva, a većina njih nikad nije otplatila taj dug. Grčki Del je tada izgubio 80 posto posuđenog kapitala.

2. Moderna Grčka je pretrpjela ukupno pet dužničkih kriza

Prva je bila 1826., za vrijeme Grčkog rata za nezavisnost od Osmanskog carstva. Druga 1843. kada je sredstva iz kredita iz 1832. potrošila je na vojsku i “održavanje na vlasti bavarskog princa Otoa”. Zatim 1860. nakon bankrota, Grčka je izbačena s međunarodnih financijskih tržišta sve do 1878. godine.

Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. srpnja

1894. kada su se tržišta ponovo otvorila, kreditori su Grčkoj davali pozajmice u neodrživom obujmu, a vlada je obustavila otplatu 1893. godine, i konačno 1932. za vrijeme Velike depresije.

3. Gotovo pola vremena od stjecanja nezavisnosti, Grčka je bila u financijskoj krizi.

4. Korupcija je Grčku itekako stajala, jer se radi od 8 do 10 posto godišnjeg BDP-a. Procjenjuje se da je velik dio toga otpao na 'obične građane' u svakodnevnim aktivnostima. Još se 2010. godine u provedenim istraživanjima zaključilo da bi Grčka smanjila taj prosjek za barem pola da samo djelomično ima kontrolu nad korupcijom.

5. Privatni poduzetnici u Grčkoj izdvajaju više od 100 posto prijavljenog prihoda za servisiranje potrošačkih kredita, što je naravno nemoguće u stvarnosti, a pokazuje i da velik dio prihoda uopće ne prijavljuju. Procijenjeno je da su samo 2009. godine poduzetnici izbjegli 39 milijardi eura poreza.

Cipras 'u ofenzivi' na Twitteru: 'U ovim kritičnim satima, trebamo se bojati samo straha'

6. 49,7 posto mladih i radno sposobnih Grka je nezaposleno. Prošle godine je više od polovice mladih bilo bez posla, a ukupna stopa je iznosila najmanje četvrtinu naroda. U ekonomiji koja tone teško da će se ove brojke brzo popraviti.

7. Svega 23,9 posto grčkog stanovništva mlađe je od 24 godine, što ustvari znači da im populacija stari. Trećina naroda im je primjerice starija od 55 godina, a žene rode u prosjeku 1,3 djece.

'Ne želim biti zloguki prorok, ali bojim se da od danas eurozona ima jednu članicu manje'

8. Grčka je gotovo pet puta veća od Massachusettsa, ali je BDP Massachusetts duplo veći od grčkog. Za usporedbu, grčki BDP iznosi 242,2 milijarde dolara, dok je BDP Massachusettsa 420,75 milijardi dolara. S druge strane, površina Massachusettsa ima površinu od 27.336 kilometara kvadratnih, a Grčka je velika 131.957 kvadratnih kilometara.

9. Grčka ekonomska kriza je gora nego ona na vrhuncu američke Velike depresije.

10. Godišnja proizvodnja maslinovog ulja odgovara težini 1.575 plavetnih kitova. Najveći dio, oko 90 posto toga, izvozi u zemlje Europske unije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene