Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne za fetuse

Cijene zlata povećale globalne štete od žive

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoke cijene zlata povećavaju i korištenje otrovne žive u manjim rudnicima u zemljama u razvoju što širi otrov koji može uzrokovati oštećenja mozga kod djece i na udaljenosti od više tisuća kilometara, pokazala je UN-ova studija objavljena u četvrtak.

Pregovarači iz 120 država sastat će se idući tjedan u Ženevi na konačnoj rundi pregovora o sporazumu za smanjenje korištenja žive. Živa se uglavnom u okoliš ispušta pri iskopavanju zlata, jer se koristi pri odvajanju zlata od rude i pri radu elektrana na ugljen.

Povećanje cijena zlata s 400 dolara prije deset godina na gotovo 1.700 dolara za uncu potaknulo je širenje manjih rudnika u Južnoj Americi, Africi i Aziji koji zapošljavaju do 15 milijuna ljudi, rekao je UN-ov programa za okoliš (UNEP).

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

>> Hrvatska bilježi porast izvoza u 2012. godini!

Radnici riskiraju trovanje a emisije žive šire se po cijelom svijetu kada se nađu u zraku ili dospiju u rijeke i oceane. Živa može posebice štetiti mozgu fetusa i male djece. "Izlaganje djece i majki živi okrutan je i sve nepotrebniji rizik", rekao je agenciji Reuters čelnik UNEP-a Achim Steiner i istaknuo da postoje čišće alternative živi u rudarenju.

"Danas rođena beba u Kini, kao i u Americi ili Japanu ili Brazilu, doista ne smije biti osuđena na neurološke štete zbog žive", rekao je Steiner. "Vrlo visoke cijene zlata dovele su u sektor rudarenja zlata još više ljudi, posebice iz najsiromašnijih dijelova društva", rekao je Steiner. UNEP je rekao da se uslijed toga povećala šteta za zdravlje i okoliš.

Emisije žive koje nastaju pri rudarenju u malim rudnicima više su se nego udvostručile od 2005. na 727 tona 2010. i sada čine 35 posto ukupne globalne emisije, rekao je UNEP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene