Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s običnim ljudima

Assange chatom 'srušio' Guardian

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među pitanjima se našlo i nekoliko iz Hrvatske.

U 14 sati počeo je chat s osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom na britanskom The Guardianu, koji je jedan od pet svjetskih medija u posjedu svih 250.000 tajnih američkih diplomatskih dokumenata. Stranice Guardiana odmah nakon 14 sati su se srušile na nekoliko minuta zbog velikog interesa, a i dalje imaju problema s učitavanjem chata.

Pročitajte i ovo Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva" Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images) REFERENDUM Desna, antiislamska skupina predložila, a Švicarci izglasali: Zabranjuje se nošenje burki u trgovinama, restoranima i na javnim mjestima

Među mnoštvom pitanja čitatelja diljem svijeta, našlo se i par pitanja iz Hrvatske, a među njima i jedna bračna ponuda. Assange se trenutno nalazi u samom središtu svjetske medijske pozornosti zbog objave tih dokumenata. Istovremeno, protiv njega se u SAD-u vodi kampanja mržnje.

Nakon što se Assange još uvijek nije pojavio na chatu ljudi su se počeli pitati što se zapravo događa? Guardian je ipak odgovorio čitateljima: 'Zahvaljujemo se na svim vašim pitanjima. Trenutno zatvaramo komentare i uskoro ćemo objaviti odgovore Juliana Assangea'.

>> Je li WikiLeaks privremeno ugašen ili zabranjen?

>> 'WikiLeaks je ilegalan i neodgovoran

Čas je tu, čas nije: WikiLeaks preselio u Švicarsku

Iako je internetskom zviždaču WikiLeaksu američki provider domena EveryDNS.net oduzeo domenu, WikiLeaks već ima novu.

'WikiLeaks se seli u Švicarsku', objavljeno je na njihovom Twitter profilu jutros oko 10 sati. EveryDNS je ukinuo WikiLeaks.org, no stranice su se nedugo zatim pojavile s novom domenom, WikiLeaks.ch, piše CNN. Službeno objašnjenje EveryDNS-a s njihovih stranica jest kako su morali WikiLeaksu otkazati usluge zbog konstantnih cyber napada, a to su učinili sinoć u 22 sata po lokalnom vremenu (4 sata ujutro po našem vremenu).

Kršenje pravila

'Preciznije, usluge su prekinute zbog kršenja pravila koje kaže kako 'korisnik neće zadirati u korištenje usluga drugih korisnika', stoji u priopćenju na stranicama EveryDNS-a. U toj su se kompaniji pobojali novih hakerskih napada, koji bi mogli narušiti integritet čitave mrežne infrastrukture.

Internetski div Amazon, isto tako je uskratio svoje usluge WikiLeaksu. Naime, potjerali su ih sa svojih servera, ali su istaknuli kako to nije bio plod pritisaka američkih vlasti, već kršenja pravila korištenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene