Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Platili smo visoku cijenu'

Cameron: Britanci su Afganistanu prijatelj i partner

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija je životima 453 svojih vojnika platila visoku cijenu angažmana u Afganistanu kojemu će uvijek biti snažan partner i dobar prijatelj, rekao je u petak u Kabulu britanski premijer David Cameron, a novi je afganistanski predsjednik Ašraf Gani zapadnim saveznicima zahvalio na podnesenim žrtvama, prenose agencije.

Četiri dana otkako je imenovan na dužnost Gani je pomirljivim tonom govorio o ulozi NATO-a pod čijim su zapovjedništvom djelovale međunarodne snage i u tome se razlikuje od svoga prethodnika Hamida Karzaija koji je sa Savezom imao loše odnose zadnjih godina, piše agencija AFP.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Slika nije dostupna Talibani napreduju Predsjednik Afganistana pozvao na mobilizaciju oružanih snaga, oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo: "Tamo su naša 23 državljana"

"Želim zahvaliti svim tim obiteljima koje su izgubile svoje najmilije", rekao je Gani i zahvalio svim stranim vojnicima koji su djelovali u Afganistanu otkako je prije 13 godina zapadnom intervencijom svrgnut talibanski režim.

Britanske oružane snage "platile su vrlo visoku cijenu" sudjelovanja, rekao je Cameron i odao počast "453 britanskih muškaraca i žena koji su poginuli služeći u Afganistanu", citira BBC Camerona koji je u petak iznenada stigao u Kabul kao prvi svjetski čelnik koji posjećuje novu vladu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s Ganijem, Cameron je istaknuo: "Dijelimo zajednički cilj, sigurniji, stabilniji i napredni Afganistan".

Oglasile se sirene: Eksplozija uoči inauguracije predsjednika 'ekonomista'

Istaknuo je da "afganistanski narod zaslužuje djelotvornu i zakonitu vladu koja će graditi bolju budućnost za njih i njihove obitelji" te poručio da će Britanija "uvijek biti snažan partner i dobar prijatelj".

Cameron i Gani razgovarali su i o konferenciji o Afganistanu u Londonu u studenome kojoj će njih dvojica biti domaćini.

Nema više potrebe da se britanski vojnici vraćaju u Afganistan koji sada ima učinkovitu vojsku i policiju, rekao je Cameron.

Britanija je s oko 2.900 svojih vojnika druga zemlja koja je imala najveći kontingent u koaliciji u Afganistanu, nakon Sjedinjenih Država. No britanski vojnici povući će se do kraja godine i tek mali broj ostat će uvježbavati afganistanske časnike.

London se, za razliku od SAD-a, nije obvezao zadržati manji kontingent nakon povlačenja NATO-ovih snaga krajem godine, no obvezao se financijski održavati Afganistansku nacionalnu časničku akademiju u Kabulu sve do 2017.

Ranije je Cameron posjetio bazu RAF-a Akrotiri na Cipru odakle borbeni zrakoplovi tipa tornado kreću u napade na ekstremističke pobunjenike Islamske države (IS) u Iraku. Ondje je najavio da će London rasporediti još dva tornada za napade na IS.

"Borimo se u generacijskoj borbi protiv islamističkih ekstremističkih terorista", i ta će "borba trajati mnogo, mnogo godina".

Novi tornadi pridružit će se šestorima lovcima koji su već na Cipru. Britanski zrakoplovi sudjelovali su dosad u četiri misije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene