Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush popularan kao Nixon u jeku Watergatea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Gerorge W. Bush u utorak će navečer izaći pred zastupnike u Kongresu i američku javnost i održati govor o stanju nacije, u trenutku kada je najmanje popularan od ijednog svog prethodnika u Bijeloj kući još od 1974. godine i predsjednika Richarda Nixona.

Nixon je bio opterećen aferom Watergate koja je završila njegovom ostavkom, a Bush tri desetljeća kasnije ratom u Iraku, gdje se broj ubijenih američkih vojnika svakodnevno povećava, a nakon proteklog krvavog vikenda zaustavio se na 3.032, prema zadnjim podacima Pentagona.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba Srbija glasa 17. prosinca Srbijanska oporba vjeruje u pobjedu na izborima u Beogradu i pad SNS u Srbiji Slika nije dostupna Bush će objaviti povlačenje 30.000 vojnika iz Iraka

Nakon objave plana da u Irak pošalje dodatnih 21.500 vojnika, Bushova popularnost srušila se na najnižu razinu u šest godina njegovog predsjedništva - 33 posto Amerikanaca odobrava njegovo vođenje zemlje, dok ih 65 posto misli posve suprotno, što je odnos 2 prema 1, prema ispitivanju ABC Newsa i The Washington Posta objavljenom u utorak.

Samo su tri poslijeratna američka predsjednika u jednom trenutku imala nižu razinu podrške - Jimmy Carter, Nixon i Harry Truman, ali je samo Nixon imao viši postotak ljudi koji ne odobrava njegov rad.

Prema anketi ABC/WP-a, čak 71 posto Amerikanaca smatra da zemlja ide u krivom smjeru, a 64 posto naziva rat u Iraku greškom.

U istoj anketi demokratska predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi dobija 54 posto podrške, do 25 posto ne odobrava njezin rad. Mjere koje je od početka rada usvojio Kongres s demokratskom većinom odobrava 80 posto ispitanih.

U svom će govoru o stanju nacije, kako se najavljuje, Bush iznijeti argumente za nastavak angažmana u Iraku, nudeći mračnu perspektivu povećanja opasnosti od terorizma ako se SAD povuče, što zagovara većina u Kongresu.

Glavni naglasak u govoru Bush će staviti na unutarnjopolitičke teme vezane uz uravnoteženje proračuna, imigraciju, zdravstveni sustav i povećanje energetske samostalnosti SAD-a, najavila je Bijela kuća.

Među "hrabrim prijedlozima" koje će Bush iznijeti, kako je najavio njegov glasnogovornik Tony Snow, plan je da se troškovi zdravstvenog osiguranja odbijaju od porezne osnovice - 15.000 dolara za obitelj i 7.500 za samce. Također, Bush će predložiti "plan 20-10" za smanjenje potrošnje benzina u SAD-u za 20 posto u idućih 10 godina, navode
izvori. Od autoindustrije će se tražiti poboljšanje standarda
potrošnje, i korištenje alternativnih izvora energije kao kod
hibridnih vozila, široko prihvaćenih u SAD-u.

Bush će također pozvati na uravnoteženje saveznog proračuna do 2012., nizom mjera među kojima je i ograničavanje tzv. odrednica, posebnih izdvajanja koje zastupnici ubacuju u zakone o financiranju saveznih projekata.

Američki predsjednik će ponoviti svoj poziv za reformu sustava socijalnog osiguranja, ali bez nekih konkretnijih prijedloga.

Govor o stanju nacije, čiji je početak zakazan za 21. po
istočnoameričkom vremenu (srijeda, 03.00 sati po srednjoeuropskom), trebao bi trajati oko 50 minuta.

"State of the Union Address" - godišnji je događaj u kojem
predsjednik SAD-a na zajedničkom zasjedanju oba doma Kongresa, izvješćuje o stanju u zemlji, ističući dosege admnistracije u protekloj godini i naznačujući zakonodavne prijedloge za iduću godinu.

Modeliran je prema govoru britanskog monarha u parlamentu - "Speech from the Throne" i zapisan u američkom ustavu kao predsjednikova obveza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene