Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush će objaviti povlačenje 30.000 vojnika iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush ovoga će tjedna u obraćanju naciji objaviti planove o smanjivanju broja američkih vojnika u Iraku za oko 30.000 do idućeg ljeta, no to i iduća smanjenja snaga uvjetovat će nastavkom napretka u stabiliziranju Iraka, objavila je agencija Associated Press.

U televizijskom obraćanju naciji, vjerojatno u četvrtak navečer, Bush će obznaniti da prihvaća preporuke zapovjednika američkog kontigenta u Iraku generala Davida Petraeusa i veleposlanika SAD u Bagdadu Ryana Crockera, koje su iznijeli tijekom dvodnevnog svjedočenja u Kongresu, kazali su dužnosnici administracije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush poručio Turskoj da se povuče iz Iraka Slika nije dostupna Australija: Novi premijer najavio povratak vojnika iz Iraka

Bijela kuća u petak planira objaviti izvješće o statusu sadašnjeg povećanja američkih snaga u Iraku, kazali su dužnosnici pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Ocijenivši da su vojni ciljevi povećanja američkih snaga "u velikoj mjeri ispunjeni", Petraeus je predložio postupno povlačenje pet brigada s 30.000 ljudi, koje bi trajalo od sredine prosinca 2007. do sredine lipnja 2008.

Nakon toga u Iraku bi ostalo 15 brigada s oko 130.000 američkih vojnika, koliko ih je bilo i prije upućivanja pojačanja od početka ove godine.

Bush je jučer poslijepodne u Bijeloj kući s kongresnicima i senatorima iz obiju stranaka razgovarao o idućim koracima SAD u Iraku, nakon čega je izjavio da će razmotriti i njihove prijedloge.

Bush će također prihvatiti Petraeusov poziv da se dopusti više
vremena za utvrđivanje rasporeda i razmjera povlačenja snaga ispod broja od 130.000, te ponuditi da o tim planovima Kongres izvijesti u ožujku, kazao je jedan dužnosnik.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow u utorak nije želio pružiti naznake o tome što će predsjednik Bush reći naciji, rekavši novinarima kako tek treba vidjeti slaže li se Bush ili ne s argumentima generala Petraeusa i veleposlanika Crockera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene