452475
452475
452475
452475
452475

EUROPA POD ŽICOM Bugarska gradi dodatnih 100 km ograde prema Grčkoj i Turskoj

  • , 05.10.2016., 14:43
  • Autor:
  • komentara

Premijer Borisov strahuje da će Turska otvoriti granice i preplaviti njegovu zemlju izbjeglicama.

 
 
 
 
Žičana ograda na bugarskoj granici (Foto: AFP)
Žičana ograda na bugarskoj granici (Foto: AFP)

Grčki mediji jučer su izvijestili kako će Bugarska izgraditi dodatnih 100 kilometara žičane ograde duž granice s Grčkom i Turskom, ne bi li spriječila priljev imigranata.

Također, na granici rasporediti i tisuće graničara. Zajedno s već postojećom strukturom, dužina žičane ograde premašit će 200 kilometara. Ogradu je Bugarska počela graditi još lani.

U pograničnim patrolama zajedno će sudjelovati bugarski vojnici i pripadnici europske agencije Frontex. Na nekim točkama pridružit će im se i grčki graničari, prenosi Al Jazeera Balkans.

Bugarska ministrica unutarnjih poslova Rumjana Bačvarova najavila je da će graničari dobiti 420 modernih džipova, helikoptere, termovizijske kamere i specijalnu komunikacijsku opremu za prijem signala mobilnih telefona. Cijeli projekt bit će financiran iz fondova Europske unije namijenjenih za rješavanje izbjegličke krize.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako strahuje da bi Turska mogla otvoriti vrata i pustiti izbjeglice da preplave Europu te poručio da njegova zemlja ne može izdržati prisustvo i duži boravak velikog broja izbjeglica.

Od zemalja članica Europske unije Borisov je ranije zatražio hitnu financijsku pomoć u visini od 160 milijuna eura za pojačavanje granice prema Turskoj, čemu je djelomično udovoljeno pa je Bugarska početkom listopada dobila 108 milijuna eura pomoći.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se